Terina

Vytisknout recept
Kategorie Chuťovka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 40 minutes
Porce 10 porcí
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • Červená řepa 1 kg
  • Sůl
  • Pepř
  • Extra panenský olivový olej.
  • Čerstvé oregáno 1 snítka
  • Čerstvý kozí sýr 300 g
  • Sýr Philadelphia 100 g
  • Tymián 1 snítka
  • Nasekaná pažitka 2 lžíce
  • Pekanové ořechy 80 g
  • Krystalový cukr 1 lžíce
  • Čerstvá šalvěj 1 snítka
  • České máslo 2 lžíce

Instrukce

  • Připravte si formu na terinu nebo chleba o rozměru přibližně 25×8 cm. Vymažte ji trochou olivového oleje a vyložte několika kousky potravinové fólie, s přesahem přes okraje. Polovinu oregana nakrájejte nadrobno a zašlehejte do kozího sýra. Přimíchejte sme­tanový sýr s tymiánem, pažitkou, ½ lžičky mletého černého pepře a ½ lžičky soli. Zakryjte a dejte vychladit do lednice.
  • Bulvy červené řepy opatrně nakrájejte na mandolíně nebo velmi ostrým nožem na 2 mm plátky. Do připravené formy nejprve vyskládejte vrstvy plátků červené řepy, které se musí lehce překrývat. Na konci je ořízněte tak, aby lícovaly s okraji formy. Poté naneste tenkou vrstvu směsi kozího sýra. Tento postup opakujte, dokud nenaplníte celou formu. Vše zakončete vrstvou červené řepy. Všechny vrstvy vždy řádně stlačte a uhlaďte, abyste vytlačili přebytečný vzduch.
  • Po okraj naplněnou formu přikryjte potravinovou fólií, zatěžkejte a dejte přes noc zchladit do lednice. Pekanové ořechy nejprve zlehka opečte na menší nepřilnavé pánvi. Následně je zasypte cukrem a míchejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí a nezkaramelizuje. Hotové ořechy přesypte na plech vyložený pečicím papírem a nechte zchladnout.
  • V další pánvi rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte šalvěj, zbývající lístky oregana a restujte několik minut dokřupava. Hotové bylinky shrňte na kuchyňskou utěrku, nechte okapat a osolte dle chuti.
  • Vychlazenou terinu vyndejte z lednice, sejměte z ní potravinovou fólii a vyklopte na prkénko. Pomocí přesahující fólie ze dna formy vyjměte opatrně celou terinu a fólii poté odstraňte. Navrch dejte opečené ořechy obalené v cukru a křupavé bylinky.
  • Terinu nakrájejte ost­rým nožem na plátky a podávejte například s opečeným toustem.
5 Komentářů
  1. Jana SakalováSakalová 1 rokem ago

    5 stars
    Vyzerá to krásne. Ja ale kozí syr nezjem, je mi z neho zle.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    zajímavé, řepu máme moc rádi 🙂

    • Author
      NelaVávrová 1 rokem ago

      Je velmi zdravá, jednou jsem se jí přejedla a ještě netušila, co může udělat, když jdu na záchod. Myslela jsem, že krvácím 😀

      • Lenka Hudečková 1 rokem ago

        jojo, moč a nejen ta má temnou barvu…., ale řepa je zdravá a my si z ní doma děláme celkem často saláty, nebo polévku, plátky s mozarellou a rajčaty, s kozím sýrem a když ten není, tak třeba jen se zakysanou smetanou…když je nakládaná, tak jako přílohu k rizotu, francouzským bramborám a pod.

        • Author
          NelaVávrová 1 rokem ago

          Děkuji, ano, také miluji.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account