Tatarák z červené řepy
Ingredience
- 3 ks Červená řepa (pečená)
- 4 stroužek Česnek (nejlépe český)
- 1 ks Jarní cibulka i s natí
- 4 ks Tymián čerstvý
- 1 lžička CHIA semínka
- 1 ks Citron (šťáva)
- Sůl, pepř
Instrukce
- Tahle super zdravá zelenina by neměla chybět v žádném jídelníčku. Je totiž neuvěřitelně nadupaná vitamíny, minerály a stopovými prvky.Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou, antioxidanty betain a betacyanin a cenné stopové prvky cezium a rubidium. Ráda ji používám na způsob podávaný tradičně, jak jsme na zeleninu zvyklé - na slano. Ale také na sladko do dezertů, jako je třeba tolik oblíbený moučník BROWNIES. O recept na něj se s vámi podělím někdy příště.Na dnešní lehkou večeři si připravíme TATARÁK. Nenahradí sice ten hovězí z pravé svíčkové, ale milovnice červené řepy si jej rychle oblíbí.Tak pojďme si tento jednoduchý recept připravit. Nejdelší dobu nám zabere příprava červené řepy. Dnes se dá již zakoupit v běžném supermarketu i vařená, takže si můžete usnadnit práci a zakoupit již přichystaný polotovar.Já zůstanu u klasiky a řepu si upeču.Na 2 porce budete potřebovat:3 bulvy červené řepy4 stroužky českého česneku1 jarní cibulka i s natí4 větvičky čerstvého tymiánu Šťáva z 1 citronu Špetka soli dle chuti mletý pepř1 ČL CHIA semínekČervenou řepu si nejprve tepelně upravte. Důkladně bulvy odrhněte kartáčkem a umyjte. Každou samostatně položte na čtvereček alobalu, osolte a zakápněte olivovým olejem. Vložte do rozehřáté trouby na 180 °C a pečte dle velikosti 45 – 50 minut. Poté ji vyjměte, vyndejte alobal a nechte zchladnout. Ještě vlažnou jí oloupejte vrchní slupku a nakrájejte na malé kostky. Do mixéru vložte nakrájenou řepu a krátce ji rozmixujte. Přidejte celé stroužky česneku, nakrájenou mladou jarní cibulku i s natí, čerstvý tymián, šťávu z citronu. Osolte a opepřete dle chuti. Důkladně promixujte v krémovou konzistenci. Na závěr přisypte CHIA semínka. Pokud je nemáte, klidně je vynechejte anebo nahraďte třeba sezamem.Za pár minut hotovo. Naservírujte na talíře a podávejte s pečivem. Pokud chcete mít směs pikantnější, klidně si do ní přidejte čajovou lžičku Dijonské hořčice. Dobrou chuť!