Tarhoňa
Ingredience
- 60 g másla
- 1 menší bílá či žlutá cibule nemusí být
- 320 g tarhoni
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 – 1 2 l zeleninového vývaru
- 100 g sýru Parmigiano Reggiano / Grana Padano
- Větvička cherry rajčat
- Rukola
- Bazalka na ozdobu
- Extra panenský olivový olej
- Sůl pepř
Instrukce
- Rajčata nasypte do pánve nebo zapékací mísy, zakápněte olivovým olejem a osolte. Vložte do trouby rozehřáté na 200 stupňů a upečte dozlatova. Poté nechte stranou na ozdobu.
- V hrnci rozpusťte 10 g másla a tři lžíce extra panenského olivového oleje. Máslo zajistí delikátní chuť a olej pomůže dosáhnout vyšší teploty při restování cibulky, tím pádem se máslo nepřepálí. Přidejte najemno nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěňte – pouze do sklovata. Přisypávejte tarhoňu – asi na třikrát, aby se vždy nejdřív spojila s tukem a cibulkou. Pozor, tarhoňu nikdy neproplachujte, škrob v ní je potřeba na vytvoření krémové konzistence. Zalijte vínem a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol. To poznáte tak, že už ho z pokrmu necítíte. Poté začněte pomalu přidávat vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatujte, že od „risotta“ nesmíte nikdy odejít. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří a pokračujte, dokud není rýže téměř na skus. Bude to trvat asi 15 – 20 minut.
- Po této době „tarhoňotto“ odstavte z plotny. Jeho konzistence by měla být spíš tekutější až vodová, přidejte tedy na závěr alespoň sběračku vývaru. Nyní vhoďte na kostičky nakrájené vychlazené máslo (zbylých 50 g), parmezán a energicky míchejte do krémové konzistence. Osolte podle potřeby (sůl většinou není ani potřeba). Nechte 5 minut odpočinout pod pokličkou.
Tarhoňa je moc dobrá. Dělala jsem jí poprvé s lečem a moc nám to chutnalo.
super, s lečem jsem nezkoušela, hoďte recept….
s alkoholem doma nic nevařím, ani doma žádný nemáme… , takže toto není nic pro mne 🙂
Chápu.