Sváteční vánočka
2 Vánočku upleťte. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem. Pečte na vymazaném plechu (případně s pečicím papírem) v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Místo složitého pletení lze připravit jakousi variaci na štólu. Marcipán nemíchejte do těsta, ale na pocukrovaném válu ho rozválejte na placku asi 25 × 15 cm. Vykynuté těsto rozválejte na silnější plát, na něj položte marcipán a srolujte jako roládu. Nechte dvacet minut kynout, potřete vejcem a pečte podle receptu.ks - rozinky 50 g propláchlé horkou vodouks - rum 4 PL tuzemskýks - droždí 30 g čerstvéks - krupicový cukr 80 gks - mléko 150 ml vlažnéks - mouka pšeničná polohrubá 400 gks - sůl špetkaks - vanilkový cukr 1 balks - citronová kůra 1 PL strouhaná, z biocitronuks - žloutek 3 ksks - vejce 1 ks rozšlehané, na potřeníks - marcipán 100 g na kostičkyks - máslo 100 g rozpuštěné, zchladléks - tuk na vymazáníks - moučkový cukr na posypánípříprava - 20vaření - 60+