Sváteční vánočka

Vytisknout recept
Kyprá vánočka s čerstvým máslem a hrnkem kakaa je dokonalá snídaně. 
 
Rozinky dejte aspoň na 2 hodiny do rumu, aby nabobtnaly. Z droždí, lžičky cukru a poloviny mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít. Do prosáté mouky přidejte sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru, vejce, okapané rozinky, marcipán, zbylé mléko, cukr a kvásek, částečně propracujte a nakonec přidejte máslo. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho hodinu kynout; během kynutí ještě dvakrát propracujte.

Vánočku upleťte. Nechte ji na teplém místě dalších 20 minut kynout, pak ji potřete vejcem. Pečte na vymazaném plechu (případně s pečicím papírem) v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Pak teplotu snižte na 160 °C a dopékejte dalších 20 minut. Po upečení vánočku poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Místo složitého pletení lze připravit jakousi variaci na štólu. Marcipán nemíchejte do těsta, ale na pocukrovaném válu ho rozválejte na placku asi 25 × 15 cm. Vykynuté těsto rozválejte na silnější plát, na něj položte marcipán a srolujte jako roládu. Nechte dvacet minut kynout, potřete vejcem a pečte podle receptu.

ks - rozinky 50 g propláchlé horkou vodou
ks - rum 4 PL tuzemský
ks - droždí 30 g čerstvé
ks - krupicový cukr 80 g
ks - mléko 150 ml vlažné
ks - mouka pšeničná polohrubá 400 g
ks - sůl špetka
ks - vanilkový cukr 1 bal
ks - citronová kůra 1 PL strouhaná, z biocitronu
ks - žloutek 3 ks
ks - vejce 1 ks rozšlehané, na potření
ks - marcipán 100 g na kostičky
ks - máslo 100 g rozpuštěné, zchladlé
ks - tuk na vymazání
ks - moučkový cukr na posypání
příprava - 20
vaření - 60+
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila LibušeStřebovská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account