Strouhaný koláč s tvarohem (zdravější verze)

Vytisknout recept
Smícháme obě dvě mouky spolu s kypřícím práškem, přidáme 3 lžíce kakaa. Pokrájíme tuk (máslo), přidáme 1 celé vajíčko a dle potřeby pár lžic mléka. Rukama vypracujeme pevné těsto.
Pekáček vymažeme máslem, moukou ani ničím jiným nevysypáváme. Hotové těsto rozdělíme na polovic a první díl nastrouháme na hrubém struhadle na dno pekáčku. Rukama ho rovnoměrně rozmačkáme a spojíme v celistvou "placku".
V míse si připravíme tvarohovou náplň. Tvarohy dáme do mísy, přidáme žloutky, vanilkové cukry a pak dle sebe ještě dosladíme - medem, cukrem, jak je kdo zvyklý. Ze třech bílků vyšleháme pevný sníh a ten následně přidáme do tvarohu. Promícháme a rovnoměrně rozetřeme na vrstvu těsta v pekáčku.
Na tvaroh pak na nastrouháme druhou vrstvu těsta. A je hotovo. Pečeme na cca 180° C cca 35 minut.
Krájíme vychlazené, ideálně druhý den, kdy se chutě spojí.

200g - mouka polohrubá
200g - špaldová hladká mouka
200g - máslo Zlatá Haná, Hera, či klasické máslo
1ks - vejce
ks - mléko dle potřeby
1ks - kypřící prášek
3ks - tvaroh (já použila ten "ve stříbře")
3ks - vanilkový cukr
1lžíce - med
ks - 3 vejce - zvlášť vyšleháme bílky
ks - máslo na vymazání pekáčku
3lžíce - kakao práškové
příprava - 20
vaření - 35
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account