Pepřové oříšky tak zvané Pfeffernüsse

Vytisknout recept
Nechte se inspirovat a ohromte své přátele či širší rodinu slavnostní tabulí, která bude trochu jiná a přitom delikatesní. Přesvědčte se sami, protože lahodí nejenom oku, ale i výborně chutnají. Vytvořte Pepřové oříšky tak zvané Pfeffernüsse, perníčky inspirované našimi germánskými sousedy.
Kategorie Cukroví
Kuchyně Ostatní
Čas přípravy 3 hours 40 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 5 minutes
Porce 6 osob
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • lžíce Čerstvé smetany nebo Čerstvého mléka z Valašska
  • 1 ks nebo 110 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 50 g mandlí
  • 2 lžíce rumu
  • 1 čl skořice
  • 1 čl bílého pepře
  • 1 čl muškátového ořechu
  • 1 čl koření do perníku
  • špetka soli

Na polevu:

  • šťáva z 1 ks citronu
  • 150 g cukr moučka
  • 100 g čokolády

Instrukce

  • V misce smícháme suché ingredience: hladkou mouku, perníkové koření, sodu, mleté mandle, sůl a pepř (vše kromě cukru).
  • Do hrnce dáme máslo, smetanu (nebo mléko) a cukr.
  • Pomalu zahříváme, dokud se vše nerozpustí a nespojí.
  • Jakmile je cukr rozpuštěný, sundáme z plotny a necháme za občasného promíchání asi pět minut chladnout.
  • Poté smícháme se sypkými ingrediencemi.
  • Nakonec přidáme jedno vajíčko a dobře promícháme tak, aby vzniklo jednolité těsto.
  • Bude lepkavé, ale to vůbec nevadí, míchání by se mělo zvládnout vařečkou bez použití rukou.
  • Odstřihneme kus průhledné plastové folie, vyklopíme na ni těsto a dobře zabalíme tak, aby těsto z žádné strany neokoralo a zároveň drželo v pevném balíčku.
  • Necháme v lednici dobře vychladit (minimálně pár hodin, klidně ale i přes noc).
  • Poté těsto rozbalíme, rozdělíme na několik stejně tlustých pásů a poté nakrájíme na přibližně stejné kousky. Připravíme plech vyložený pečicím papírem a zapneme troubu na 180 °C.
  • Každý kousek těsta dlaněmi vytvarujeme do kuličky, kterou pokládáme s mírnými rozestupy na plech.
  • Pečeme asi 15 minut, dokud nebudou kuličky lehce rozpláclé a dozlatova opečené.
  • Poté necháme úplně zchladnout.
  • Promícháme cukr s vodou a velmi dobře vymícháme metličkou, aby ve směsi nebyly hrudky.
  • Pak každý perníček vezmeme do ruky a jeho horní vypouklou část namočíme do glazury.
  • Poté pokládáme na pečicí papír (nebo ideálně na mřížku), aby přebytečná stékající glazura měla kam odtékat.
5 Komentářů
  1. VěraTománková 1 rokem ago

    5 stars
    netradiční

  2. LucieGajdíková 1 rokem ago

    Originální nápad

  3. To bych ráda ochutnala.

  4. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    zajímavé 🙂

  5. 5 stars
    Zajímavý recept.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account