Šťavnatý roastbeef
Ingredience
- 1,5 kg Hovězí maso
- 4 lžíce Olivový olej
- 4 lžíce Dionská hořčice
- 1 dcl Worcesterová omáčka
- Sůl
- Pepř
Instrukce
- Když dostanete chuť na pořádný kus masa, žádná zelenina vám nepomůže. Petra H. ví, jak připravit šťavnatou pečeni, a podělila se s námi o recept.Maso důkladně omyjeme, případně odblaníme. Poté osolíme a opepříme ze všech stran. Svážeme provázkem do tvaru (moc jej neutahujeme, špatně by se propékalo). Maso necháme odpočívat v nádobě, ve které se bude marinovat. Vetřeme worcesterovou omáčku a zalijeme olejem. Dáme do lednice uležet, ideálně přes noc. (Já marinovala ráno a pekla ve 4 odpoledne. Stačilo.)Rozpálíme pánev a maso ze všech stran důkladně zprudka opečeme. Měla by se vytvořit krusta, aby šťáva při pečení nevytékala. Pak maso potřeme hořčicí a dáme péct do vyhřáté trouby na 140 stupňů Celsia. (Trouba musí být vždy předehřátá!!!)Maso je hotové, když je vnitřní teplota masa v rozmezí 54 - 58 stupňů Celsia. Délka pečení je závislá na velikosti masa, výkonu trouby apod. Já pekla cca hodinu a půl. Teploměr jsem zapíchla do masa hned na začátku, nastavila na něm teplotu 56 st. a když jí bylo dosaženo, teploměr vydal signál. JAK SNADNÉ !!! 😉 :-{}Vyndáme z trouby, zabalíme do alobalu a necháme maso cca 30 minut odpočívat. Mezitím si připravíme přílohu, já servírovala s pečenou zeleninou.Předpoklady pro úspěch: Dobré maso a nemusí to vůbec být svíčková! Nechejte si poradit u dobrého řezníka. A lepší je stařené.Maso MUSÍ ležet pár hodin v marinádě, aby se narušila vlákna a bylo měkké a šťavnaté.Maso je třeba svázat provázkem do stejnoměrného válečku.Maso je třeba hodně zprudka opéct na rozpáleném oleji.Bez teploměru, který měří teplotu uvnitř masa to nepůjde (mně posloužil levný kousek z IKEA).Po upečení je třeba maso nechat cca 20-30 minut odpočívat v alobalu.