Špaldové kynuté lívance

Vytisknout recept
O víkendu jsem měla na hlídání starší vnučku, plánovali jsme i nějaký výlet a tak jsem ráno udělala mísu lívanců. Patří totiž k jejím nejoblíbenějším jídlům. Má je ráda jak suché, tak posypané skořicovým cukrem. Zbytek rodiny si je rád dá s domácí marmeládou. Tentokráte ovšem nebylo na nějaké zdobení čas. I tak byla plná mísa během pár hodin pryč. Dají se totiž jíst jak teplé, tak studené.
Z trošky vlažného mléka, lžíce cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Hlubší hrnec dáme na sporák, vložíme máslo a počkáme, až se rozpustí. Následně nalijeme mléko a necháme ho ovlažit. Pak stáhneme z plotny.
Přidáme dvě celá vejce, cukr, sůl, vzešlý kvásek a postupně přisypáváme mouku, až těsto získá tu správnou hustotu. Poté ho necháme cca 20-25 minut na teplém místě kynout.
Lívanečník před každým smažením lehce potřeme máslem. Naběračkou vlijeme vždy trošku těsta a lívanečky opečeme po obou stranách.
Pak již jen záleží na nás, s čím si je dopřejeme.

400g - špaldová celozrnná mouka
0,7l - mléko cca
50g - máslo cca
2ks - vejce celá
1ks - čerstvé či sušené droždí
2-3lžíce - cukr
2špetka - sůl
příprava - 10
vaření - 25
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account