Šneci po burgundsku
Ingredience
- 14 ks Čerstvě nasbíraných šneků
- 1 špetka Sůl
- 1 ks Mrkev, řapíkatý celer, petrželová a cibulová nať1
- 1 l Hovězí vývar
- bobkový list, šalotka, pepř, hřebíček
- 4 lžíce Ocet
- 1 sklenička Bílé víno
- 200 g Máslo
- 1 ks Listová petržel
- Česnek, šalotka
- 2 ks Čerstvá bageta
Instrukce
- Příprava této francouzské speciality není vůbec náročná. Pokud se Vám nechce běhat venku a hledat hlemýždě zahradní, dají se koupit již ve formě polotovaru, například v Makru. Kdo však zatouží po skutečné bio kvalitě, pak doporučuji spojit příjemnou procházku s jejich sběrem. Nejlepším obdobím je jaro, tedy květen a červen, ale vyrazit na lov můžete vlastně kdykoliv.Příprava:Následuje období půstu, kdy hlemýždě necháte 4 dny hladovět v krabici. Nezapomeňte do ní udělat dírky, aby se neudusili 🙂 Toto období je důležité k jejich pročištění.Postup:Hlemýždě poté důkladně omyjete a vaříte asi 15 minut ve vřící osolené vodě. Poté jejich tělíčko z ulity vytáhnete a odstraníte černý ocásek a vnitřnosti. Dáte je do vlažné vody se solí a octem, aby se zbavili slizu. Následně je ještě jednou propláchnete a dáte na 2 hodiny vařit ve vodě s bílým vínem, řapíkatým celerem, mrkví a kořením - bobkový list, šalotka s hřebíčkem, pepř, cibulová a petrželová nať a pokud nemáte Court Bouillon (šnečí bujón), použijete hovězí vývar. Mezitím dáte vařit na 30 minut prázdné ulity, které pak ještě důkladně zevnitř i zvenku očistíte.Bylinkové máslo:Potřebujete klasické máslo, listovou petržel, jeden stroužek česneku a jednu šalotku. Pokrájíte najemno a smícháte. Máslem vytřete ulity, vložíte uvařené hlemýždě a uzavřete opět vrstvou másla.Pečete v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut. Podáváte s bagetou. Šnečí maso je zdravé. Neobsahuje ani tuk ani cholesterol a chuť masa je velice příjemná.Přeji tedy dobrou chuť!!!