Šneci po burgundsku

Vytisknout recept
Kategorie Předkrm
Čas přípravy 30 minutes
Uvařila JanaSuchá

Ingredience

  • 14 ks Čerstvě nasbíraných šneků
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Mrkev, řapíkatý celer, petrželová a cibulová nať1
  • 1 l Hovězí vývar
  • bobkový list, šalotka, pepř, hřebíček
  • 4 lžíce Ocet
  • 1 sklenička Bílé víno
  • 200 g Máslo
  • 1 ks Listová petržel
  • Česnek, šalotka
  • 2 ks Čerstvá bageta

Instrukce

  • Příprava této francouzské speciality není vůbec náročná. Pokud se Vám nechce běhat venku a hledat hlemýždě zahradní, dají se koupit již ve formě polotovaru, například v Makru. Kdo však zatouží po skutečné bio kvalitě, pak doporučuji spojit příjemnou procházku s jejich sběrem. Nejlepším obdobím je jaro, tedy květen a červen, ale vyrazit na lov můžete vlastně kdykoliv.
    Příprava:
    Následuje období půstu, kdy hlemýždě necháte 4 dny hladovět v krabici. Nezapomeňte do ní udělat dírky, aby se neudusili 🙂 Toto období je důležité k jejich pročištění.
    Postup:
    Hlemýždě poté důkladně omyjete a vaříte asi 15 minut ve vřící osolené vodě. Poté jejich tělíčko z ulity vytáhnete a odstraníte černý ocásek a vnitřnosti. Dáte je do vlažné vody se solí a octem, aby se zbavili slizu. Následně je ještě jednou propláchnete a dáte na 2 hodiny vařit ve vodě s bílým vínem, řapíkatým celerem, mrkví a kořením - bobkový list, šalotka s hřebíčkem, pepř, cibulová a petrželová nať a pokud nemáte Court Bouillon (šnečí bujón), použijete hovězí vývar. Mezitím dáte vařit na 30 minut prázdné ulity, které pak ještě důkladně zevnitř i zvenku očistíte.
    Bylinkové máslo:
    Potřebujete klasické máslo, listovou petržel, jeden stroužek česneku a jednu šalotku. Pokrájíte najemno a smícháte. Máslem vytřete ulity, vložíte uvařené hlemýždě a uzavřete opět vrstvou másla.
    Pečete v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut. Podáváte s bagetou. 
    Šnečí maso je zdravé. Neobsahuje ani tuk ani cholesterol a chuť masa je velice příjemná.
    Přeji tedy dobrou chuť!!!
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account