Slaný koláč s mangoldem

Vytisknout recept
Slané koláče mám ráda jako ideální večeři. Je z těsta, takže nahradí fádní chleba a lze do něj dát vše, od uzeniny, sýru, tofu, žampionů, přes zeleninu až třeba po olivy a sušená rajčata. Prostě co máte doma a na co máte chuť. Vše se zalije šlehačkou s vejci, dáte péct společně s obědem, do večera vychladne a v kombinaci s jakýmkoli salátem, je to luxusní jídlo, které neurazí nikoho.

Je zde velký prostor pro improvizaci , jediné, co je dobré dodržet z tohoto receptu, je pouze těsto a pak poměr šlehačky a vajec, i když i to se dá asi upravit.


Těsto:

  • 180g hladké mouky (nebo i špaldové)
  • 80g másla
  • lžička soli
  • 2 lžíce vody
- vypracujeme těsto a to necháme asi tak hodinu v lednici uležet. Pak dáme do koláčové formy. Ideálně vyválet na tenký plát a položit do formy. Nebo také vtlačit prsty, jak kdo chce a umí. Není třeba formu mazat ani vystélat pečícím papírem, jen vmáčknout, propíchat díry vidličkou a dát předpéct na 190°C asi 15-20 min.

Náplň:

  • 3 vejce
  • kelímek šlehačky (31% a více)
a co vás napadne. Já osmažila cibuli na měsíčky společně se zbytkem šunky a uzeného, nakrájeným mangoldem a žampiony. Orestovala jen chviličku, nasypala na koláč, zalila šlehačkou s vejci, posázela olivami a pekla. Na 180°C asi 30 min, záleží, jak vám směs šlahačka+ vajíčka ztuhnou.
Pak už jen dobrou chuť.
K.
http://katfoblog.blogspot.cz/
 
180g - Hladká (špaldová) mouka
80g - Máslo
1lžička - Sůl
2lžíce - Voda
3ks - Vejce
200ml - Šlehačka
příprava - 60
vaření - 30
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila KátfaKátfoucí

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account