
Rychlý slaný koláč s jogurtem a slaninou
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Z mouky, změklého másla, vejce, vody a špetky soli si připravte hladké těsto. Následně ho nechte na 2 hodiny odležet v lednici.
- Poté těsto vyválejte, vložte ho do formy vyložené pečicím papírem a lehce ho propíchejte vidličkou. Přes těsto vložte ještě jeden kus pečicího papíru, vysypte na něj suché fazole a nechte péct 15 minut v troubě.
- Zatímco bude korpus po upečení chladnout, připravte si náplň. Na pánvi rozehřejte olej a orestujte v něm pokrájenou cibuli a na proužky nakrájenou slaninu.
- V míse smíchejte jogurt, vejce a nastrouhaný sýr a směs dochuťte solí a pepřem.
- Do směsi přidejte opečenou slaninu s cibulí a vše promíchejte.
- Směs rovnoměrně rozprostřete na koláčové těsto a navrch přidejte tymián.
- Pečte 25–30 minut, než bude náplň pevná. Před podáváním nechte koláč vychladnout.
250g - hladká mouka
150g - máslo
ks - vejce (1 ks na těsto, 3 ks na náplň)
25ml - voda
ks - špetka soli
1ks - červená cibule
200g - slanina
100ml - jogurt
50g - tvrdý sýr
ks - čerstvý tymián
ks - sůl, pepř
ks - olivový olej
ks - + suché fazole na zatížení těsta
příprava - 20
vaření - 45