Slaný koláč - Quiche, francouzská specialita trochu jinak
Ingredience
- 250 g Celozrnné mouky
- 150 g Máslo - studené nakrájené na kousky
- 100 ml Voda - studená
- Sůl
Instrukce
- Ingredience na základní náplň: • 3 vejce • 250g feta sýr (můžeme použít créme fraiche - hustá kysaná smetana, nebo v kombinaci s mascarpone či zakysanou smetanou) • sůl, pepř • špetka muškátového oříšku • provensálské bylinky (nebo aspoň tymián) • cibule • 150g tvrdý sýr (gouda, parmazán)Druhy náplně koláče: (fantazii se meze nekladou a hlavně nejlepší je – co dům dá a lednice dovolí:)Těsto připravíme velice jednoduše. Smícháme ingredience a vypracujeme těsto, které necháme uležet. Nejlépe i přes noc, ale stačí i několik minut. Příprava těsta je taková, že těsto rozválíme na velikost pečicí koláčové formy, pak vložíme dovnitř, Přitlačíme a dotvarujeme na celou formu, až do okrajů. Formu není třeba vymazávat, jen lehce potřeme máslem, nebo olivovým olejem. Spodek koláče propícháme na více místech vidličky, aby se těsto při pečení nezvedalo. V předehřáté troubě na 180°C předpečeme těsto cca 5-10 minut.Mezitím si připravíme náplň do koláče. Nejjednodušší je vzít si velkou mísu a do ní vyklepnout vajíčka, přidat všechny ingredience, včetně sýra (smetany). Cibuli vždy musíme nechat zesklovatět na pánvi a k ní pak přidáváme další ingredience, podle druhu koláče, který chceme. Například slaninu, šunku, špenát, sušená rajčata, dýni, apod.Tuto směs pak také přidáme do misky s ostatními ingrediencemi. Celou prošlehanou směs pak nalijeme na koláč a dopékáme 25-35 minut při 180°C, dokud nezačne vršek koláče hnědnout. Hotový koláč vyndáme z trouby a necháme asi 15 minut zchladnout a pak krájíme na trojhránky a podáváme třeba s rajčatovým salátem. Koláč je samozřejmě velice chutný i studený.A hlavně má tolik variant, kolik máte ingrediencí v lednici. 🙂