Chřestová sezóna se blíží. Jak tuto zeleninu správně uvařit, se dozvíte zde 🙂
Ingredience
- 8 ks Zelený nebo bílý chřest
- Voda
- Sůl
- Cukr
- Máslo
- Citrón
Instrukce
- Očistěný chřest vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce.Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut. Vždy záleží na tloušťce výhonků.Chřest by měl být vařený „al dente“, tzn.uvařen do poloměkka.Zelený chřest stačí navíc lehce ogrilovat a nemusí se vařit vůbec.V řadě receptů lze použít i chřest syrový, v případě bílého musí být samozřejmě ale oloupaný.Podrobný postup: svážeme cca po 8 výhoncích kuchyňskou nití (svázání lze vynechat)Vložíme do vroucí lehce osolené vody (1 lžička soli na 2l vody) s trochou cukru (1-2lžičky na 2l vody) s 1 lžící másla a 1 lžící šťávy z citrónu. Chřest vaříme vždy „na stojato“ tak, aby špičky zůstaly vždy zcela nad vodou a vařily se jen v páře. Jinak příliš změknou a ztratí svou jedinečnou delikátní křehkost.Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci.