Šafránový mazancový cop
Přelijeme do větší mísy, přidáme zbytek vody, mléko, šafrán s jednou lžící horké vody, cukr, změklé máslo a sůl. Přisypeme 375 g mouky. Těsto promícháme,zapracujeme 2 vajíčka a pořádně prohněteme. Přidáváme postupně zbylou mouku a uděláme hladké vláčné těsto.
Těsto vytvarujeme do koule a přemístíme do mísy, kterou nejdříve vymažeme olejem, těsto několikrát otočíme. Mísu překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout hodinu na teplém místě. Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto přemístíme na pomoučenou plochu, rozdělíme na třetiny a vyválíme tři takové "hady" dlouhé cca 90 cm. Od středu začneme plést cop. Konce odkrojímee a přitiskneme k sobě. Konec copu přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Postupně zamotáme do tvaru mazance, konec založíme dospodu. Na potravinářskou fólii rozetřeme olej, těsto jí překryjeme a dáme na 20 minut odpočinout. Fólii sundáme a cop potřeme prošlehaným vejcem. Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut 🙂 120ml - Vlažná voda1ks - droždí125ml - Teplé mléko7 "nitek"ks - Šafrán100g - Cukr65g - Máslo1lžička - Sůl1kg - Hladká mouka3ks - Vajíčkopříprava - 50vaření - 25