V hrnku smícháme polovinu vlažné vody s rozdrobeným droždím.
Přelijeme do větší mísy, přidáme zbytek vody, mléko, šafrán s jednou lžící horké vody, cukr, změklé máslo a sůl.
Přisypeme 375 g mouky.
Těsto promícháme,zapracujeme 2 vajíčka a pořádně prohněteme.
Přidáváme postupně zbylou mouku a uděláme hladké vláčné těsto.
Těsto vytvarujeme do koule a přemístíme do mísy, kterou nejdříve vymažeme olejem, těsto několikrát otočíme. Mísu překryjeme potravinářskou fólií a necháme kynout hodinu na teplém místě.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Těsto přemístíme na pomoučenou plochu, rozdělíme na třetiny a vyválíme tři takové "hady" dlouhé cca 90 cm. Od středu začneme plést cop. Konce odkrojímee a přitiskneme k sobě.
Konec copu přemístíme na plech vyložený pečicím papírem.
Postupně zamotáme do tvaru mazance, konec založíme dospodu. Na potravinářskou fólii rozetřeme olej, těsto jí překryjeme a dáme na 20 minut odpočinout.
Fólii sundáme a cop potřeme prošlehaným vejcem.
Pečeme dozlatova přibližně 20-25 minut :-) 120ml - Vlažná voda1ks - droždí125ml - Teplé mléko7 "nitek"ks - Šafrán100g - Cukr65g - Máslo1lžička - Sůl1kg - Hladká mouka3ks - Vajíčkopříprava - 50vaření - 25