Rybízový makovec. Lahodný, vláčný a plný letní nálady
- 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky (pokud vám nelahodí, použijte klasickou bílou hladkou. Z jiného těsta cukrárenská je skvělá volba)
- 1/2 hrnku mletého máku
- 1 hrnek medu
- 1 kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
- 3 vajíčka
- špetku soli
- 120 ml smetany
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- strouhanou kůru z 1 limetky
- 3/4 hrnku čerstvého rybízu
- Troubu předehřejte na 175 °C.
- Formu vyložte pečícím papírem nebo vystříkejte tukovým sprejem.
- Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Odložte ho stranou.
- Žloutky s medem vymíchejte do husté krémové pěny.
- Přilijte olej a spojte se žloutkovo-medovou směsí.
- Nalijte smetanu (nebo rostlinný krém) a dobře promíchejte.
- Přisypte prosátou mouku s kypřícím práškem a mákem.
- Přidejte limetkovou kůru a propracujte do hladkého těsta bez hrudek.
- Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh.
- Těsto nalijte do formy, povrch zasypte rybízem a vložte do trouby.
- Pečte cca 55 - 60 minut. Záleží na velikosti použité formy. Před samotným vyndáním proveďte test se špejlí. Pokud ji vytáhnete z těsta suchou a čistou, máte pečeno.
- Moučník nechte vychladit.