Risotto s hříbky
Ingredience
- 700 ml
- drůbežího vývaru
- 240 g
- rýže na risotto např. arborio
- 250 g
- čerstvých hříbků
- 100 ml
- vína
- 100 g
- parmazánu
- 1
- menší cibule
- 2 lžíce
- olivového oleje
- 2 lžíce
- másla
- sůl pepř
Instrukce
- 1
- Hřiby očistíme a nakrájíme na plátky nebo menší kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vývar prohřejeme.
- 2
- V pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli, posolíme a na mírném plameni necháme pomalu zesklovatět. Dohromady asi 5 minut. V malé pánvi rozehřejeme lžíci másla, přidáme houby, osolíme a podusíme asi 8 až 10 minut, dokud hřiby nepustí většinu vody. Odstavíme.
- 3
- K cibuli přidáme rýži, zamícháme a krátce osmahneme. Ihned zalijeme vínem, necháme zpěnit a trochu objemu odpaříme. Pak za stálého míchání přidáme dvě naběračky vývaru a na středním plameni postupně risotto dusíme. S tím jak rýže vsakuje vývar, přidáváme postupně další, a stále mícháme, dokud není rýže uvařená na skus.
- 4
- Chvíli předtím ještě k rýži přidáme hříbky a dobře promícháme. Jakmile je rýže tak akorát, odstavíme, vmícháme zbylé máslo a nastrouhaný parmazán. Ihned podáváme.
Také máme rádi rizoto a možná to sušší, ale toto bych jedla také.
Je treba menit a obmenovat.
miluji rizoto, i s houbami, ale ne tohle mokré… za mě se musí rýže sypat…
Fakt? Tak tohle miluji více jak právě suche rizoto…
Jak jsem psala Leničce, chtěla bych “mokré” rizoto vyzkoušet. Suché sním, ale…
Zrovna se chystám napsat, že bych naopak chtěla vyzkoušet takové mokré rizoto, protože to suché je… někdy moc suché. Aspoň na mě. Jednou za čas si ho s manželem uvaříme, ale většinou si řeknu, že mu něco chybí…
Mám to právě stejně. Rizoto mám zažité jako jídlo z jídelny, nemasné, naslané, ale tyhle mokré rizota miluji.