Rajčatové housky

Vytisknout recept
Housky, kaiserky, bulky - co si vytvarujete. Přidáním rajčatové omáčky a zakysané smetany vydrží dlouho vláčné, špaldová mouka je udělá zase o něco zdravějšími. Housky jsou červené a chutí lehce nasládlé, dobré jsou nasladko s marmeládou i naslano se šunkou a sýrem.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 2 hours
Porce 16 kusů
Uvařila Petra Dušková

Ingredience

  • 250 g špaldové mouky
  • 250 g hladké mouky
  • cca 200ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 100 g zakysané smetany
  • 2 žloutky
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce rajčatové omáčky možný je i rajčatový protlak
  • 2 rovné lžičky soli
  • 1 lžička cukru
  • 20 g čerstvého droždí

Instrukce

  • Mléko ohřejte aby bylo vlažné, přidejte lžičku cukru, rozdrobené droždí a špaldovou mouku. Dobře promíchejte a nechte přibližně 20 - 30 minut vzejít kvásek - omládek.
  • Omládek zdvojnásobí svůj objem a bude krásně bublinkatý. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte pružné těsto. Pokud by bylo potřeba, přidejte po kapkách vlažné mléko či trochu mouky, každá mouka saje jinak, dokud nebude těsto hezky hladké.
  • Nechte přibližně další hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujte asi 16 housek, bochánků nebo jiných tvarů, pomažte rozšlehanými bílky které nepřišly do těsta a posypte libovolnými semínky, mákem či strouhaným sýrem - takové jsou u nás nejoblíbenější. Nechte pár minut na plechu nakynout, vložte do trouby rozehřáté na 180°C a upečte dozlatova.
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account