Housky, kaiserky, bulky - co si vytvarujete. Přidáním rajčatové omáčky a zakysané smetany vydrží dlouho vláčné, špaldová mouka je udělá zase o něco zdravějšími. Housky jsou červené a chutí lehce nasládlé, dobré jsou nasladko s marmeládou i naslano se šunkou a sýrem.
Kategorie Přílohy
Kuchyně Česká
Čas vaření 20 minutesmin
Celkový čas 2 hourshod.
Porce 16kusů
Uvařila Petra Dušková
Ingredience
250gšpaldové mouky
250ghladké mouky
cca 200ml mléka
100mloleje
100gzakysané smetany
2žloutky
2vrchovaté polévkové lžíce rajčatové omáčkymožný je i rajčatový protlak
2rovné lžičky soli
1lžička cukru
20gčerstvého droždí
Instrukce
Mléko ohřejte aby bylo vlažné, přidejte lžičku cukru, rozdrobené droždí a špaldovou mouku. Dobře promíchejte a nechte přibližně 20 - 30 minut vzejít kvásek - omládek.
Omládek zdvojnásobí svůj objem a bude krásně bublinkatý. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte pružné těsto. Pokud by bylo potřeba, přidejte po kapkách vlažné mléko či trochu mouky, každá mouka saje jinak, dokud nebude těsto hezky hladké.
Nechte přibližně další hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvarujte asi 16 housek, bochánků nebo jiných tvarů, pomažte rozšlehanými bílky které nepřišly do těsta a posypte libovolnými semínky, mákem či strouhaným sýrem - takové jsou u nás nejoblíbenější. Nechte pár minut na plechu nakynout, vložte do trouby rozehřáté na 180°C a upečte dozlatova.