Pravé Valašské frgály – tradiční recept

Vytisknout recept
Valašský frgál nesmí na Moravě chybět ani při tradičních Velikonocích. Oblíbený je i v Čechách, jen tradice pečení tady není tak zažitá. Ale nejedná se o složitý pokrm. Naopak, uspokojíte hned několik koledníků najednou, kteří si navíc výborně pochutnají.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 50 minutes
Čas vaření 25 minutes
Celkový čas 1 hour 15 minutes
Porce 8 osob
Uvařila KateřinaGoroškov

Ingredience

  • Ingredience na těsto
  • Hladká mouka 500 g
  • Moučkový cukr 85 g
  • špetka soli
  • Olej 50 ml
  • Změklé máslo 125 g
  • Žloutky 2
  • Čerstvé mléko z Mlékárny Valašské Meziříčí 250 ml
  • Lžička bílého Smetanového jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí 1
  • Kostka droždí 1
  • Špetka cukru
  • Citronová kůra
  • Rum a máslo na potření

Instrukce

  • Nejprve smícháme trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí.
  • Necháme vzejít kvásek.
  • Ostatní ingredience smícháme dohromady a poté přidáme kvásek.
  • Těsto smícháme a poté necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout.
  • Rozdělíme ho na 4 stejné části a rukama vytvoříme kruh o průměru zhruba 30 cm.
  • Na vrch dáme oblíbenou náplň a nahoru drobenku. Předehřejeme troubu na 180°C.
  • Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřeme vajíčkem s trochou mléka.
  • Takto připravené koláče necháme chvíli nakynout.
  • Poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů.
  • Po vytažení z trouby je ještě potřeme rozpuštěným máslem a rumem.
  • PŘÍPRAVA NÁPLNĚ DO VALAŠSKÝCH FRGÁLŮ
  • Tvarohová náplň z Kysané smetany z Valašska s borůvkami
  • Suroviny: 600 g Kysané smetany z Valašska,
  • 300 g Bílého jogurtu z Valašska,
  • 4 polévkové lžíce citronové šťávy,
  • 4 žloutky,
  • 240 g moučkového cukru,
  • 140 g vanilkového cukru,
  • 50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek,
  • 1 dl rumu, citronovou kůru,
  • muškátový květ,
  • 300 g borůvek na posypání.
  • Postup přípravy: Smícháme kysanou smetanu s jogurtem a citronovou šťávou.
  • Směs vložíme do gázy a necháme ji přes noc pořádně odkapat ve vaší ledničce.
  • Následující den směs vyjmeme a smícháme s cukrem, žloutky, pudinkem, rozinkami, kůrou a muškátovým květem.
  • Všechny suroviny v misce dobře promícháme.
  • V případě potřeby naředíme smetanou, a nakonec posypeme borůvkami.
  • Povidlová náplň
  • Suroviny: 1,4 kg povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky
  • Postup přípravy: Povidla, rum a cukr si smícháme dohromady, a nakonec zahustíme strouhankou.
  • Maková náplň
  • Suroviny: 600 g mletého máku,
  • 80 g povidel,
  • 250 ml mléka,
  • 40 g skořice,
  • 50 g vanilkového cukru,
  • 80 g másla,
  • 180 g cukru krupice,
  • 1 dl rumu,
  • 100 g mouky
  • Postup přípravy: Mléko svaříme s krupicovým cukrem a během vaření přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila.
  • Necháme vychladnout a mezitím připravíme z másla a trošky mouky jíšku.
  • Po vychladnutí přidejme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
  • Hrušková náplň
  • Suroviny: 900 g sušených hrušek,
  • 500 g moučkového cukru,
  • 1 dl rumu,
  • 30 g skořice,
  • 30 g badyánu,
  • 50 g vanilkového cukru,
  • 50 g strouhanky na zahuštění
  • Postup přípravy: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Nepoužíváme čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.
6 Komentářů
  1. 5 stars
    Takové koláče mám moc ráda. Dělám ale raději koláče nekynuté.

  2. Lenka Vargová 1 rokem ago

    Miluju frgály, ale do jejich přípravy se asi hned tak nepustím… Není taky frgál, jako frgál. Nejlepší jsem ochutnala asi v Rožnově pod Radhoštěm. Ty byly luxusní!

  3. Ale jinak, když by mi ho někdo upekl, tak bych se nebránila 🙂

  4. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Panečku, to je složitý recept, mám raději šup šup a je to v troubě 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account