Nejprve smícháme trochu mouky, vlažného mléka, špetku cukru a rozdrobené droždí.
Necháme vzejít kvásek.
Ostatní ingredience smícháme dohromady a poté přidáme kvásek.
Těsto smícháme a poté necháme na teplém místě přikryté utěrkou vykynout.
Rozdělíme ho na 4 stejné části a rukama vytvoříme kruh o průměru zhruba 30 cm.
Na vrch dáme oblíbenou náplň a nahoru drobenku. Předehřejeme troubu na 180°C.
Okraje, které by měly být široké zhruba 1 cm potřeme vajíčkem s trochou mléka.
Takto připravené koláče necháme chvíli nakynout.
Poté je pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 minut do zhnědnutí okrajů.
Po vytažení z trouby je ještě potřeme rozpuštěným máslem a rumem.
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ DO VALAŠSKÝCH FRGÁLŮ
Tvarohová náplň z Kysané smetany z Valašska s borůvkami
Suroviny: 600 g Kysané smetany z Valašska,
300 g Bílého jogurtu z Valašska,
4 polévkové lžíce citronové šťávy,
4 žloutky,
240 g moučkového cukru,
140 g vanilkového cukru,
50 g vanilkového pudinku, 150 g rozinek,
1 dl rumu, citronovou kůru,
muškátový květ,
300 g borůvek na posypání.
Postup přípravy: Smícháme kysanou smetanu s jogurtem a citronovou šťávou.
Směs vložíme do gázy a necháme ji přes noc pořádně odkapat ve vaší ledničce.
Následující den směs vyjmeme a smícháme s cukrem, žloutky, pudinkem, rozinkami, kůrou a muškátovým květem.
Všechny suroviny v misce dobře promícháme.
V případě potřeby naředíme smetanou, a nakonec posypeme borůvkami.
Povidlová náplň
Suroviny: 1,4 kg povidel, 1dl rumu, 200 g vanilkového cukru, 50 g strouhanky
Postup přípravy: Povidla, rum a cukr si smícháme dohromady, a nakonec zahustíme strouhankou.
Maková náplň
Suroviny: 600 g mletého máku,
80 g povidel,
250 ml mléka,
40 g skořice,
50 g vanilkového cukru,
80 g másla,
180 g cukru krupice,
1 dl rumu,
100 g mouky
Postup přípravy: Mléko svaříme s krupicovým cukrem a během vaření přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila.
Necháme vychladnout a mezitím připravíme z másla a trošky mouky jíšku.
Po vychladnutí přidejme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.
Hrušková náplň
Suroviny: 900 g sušených hrušek,
500 g moučkového cukru,
1 dl rumu,
30 g skořice,
30 g badyánu,
50 g vanilkového cukru,
50 g strouhanky na zahuštění
Postup přípravy: Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme. Nepoužíváme čerstvé hrušky, protože obsahují příliš velké množství vody.
Neodolám
Takové koláče mám moc ráda. Dělám ale raději koláče nekynuté.
Miluju frgály, ale do jejich přípravy se asi hned tak nepustím… Není taky frgál, jako frgál. Nejlepší jsem ochutnala asi v Rožnově pod Radhoštěm. Ty byly luxusní!
Ale jinak, když by mi ho někdo upekl, tak bych se nebránila 🙂
Panečku, to je složitý recept, mám raději šup šup a je to v troubě 🙂
to máš pravdu, tolik práce s tím a pak je za chvíli po koláči 🙂