PÓRKOVÝ KRÉM S PRAŽENÝMI SLUNEČNICOVÝMI SEMÍNKY

Vytisknout recept
Další jednoduchý recept na velmi dobrý zeleninový krém, který krásně zahřeje jako polévka při obědě nebo jako plnohodnotná večeře.
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 1 osoba
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 střední cibule
  • 2 lžíce slunečnicového oleje nebo přepuštěného másla
  • 1 stonek pórku
  • 1 střední brambor
  • hrst slunečnicových semínek
  • 1/2 lžičky mleté papriky
  • 3 lžíce smetany

Instrukce

  • 1. Cibulku oloupejte a nakrájejte na proužky, ty pak vhoďte do hrnce na rozpálený tuk. Cibuli opékejte na středním plameni než zesklovatí a během toho připravte pórek. Pořádně ho omyjte, podélně rozpulte a nakrájejte na půlcentimetrové proužky. Krajové části u kořenů a na konci stonku, kde je pórek nejvíc zelený, odkrojte a vyhoďte. Zbytek pak přihoďte do hrnce k cibulce a obojí nechte na plotně několik minut a míchejte, než začne zelenina jemně zlátnout. Dvě lžíce zeleniny z hrnce vyndejte a odložte si je na ozdobení, do hrnce pak přidejte vodu a nechte asi 20 minut jemně probublávat.
  • 2. Jakmile jsou pórek i cibule dostatečně měkké, směs osolte a rozmixujte na krásně jemný krém. Vraťte do hrnce a pokud je potřeba, tak ještě dokořeňte pepřem nebo sušeným česnekem a dále zahřívejte.
  • 3. Na malé pánvi rozpalte malou lžíci oleje a opražte slunečnicová semínka. Je potřeba je hlídat, protože se mohou rychle spálit. Jakmile semínka jemně ztmavnou a začnou lupat, vypněte plamen, osolte je a přimíchejte k nim půl lžičky mleté sladké papriky. Těsně před podáváním polévku odstavte z plamene a přimíchejte do ní ještě smetanu, která ji dokonale zjemní.
  • 4. Na misku nebo do talíře servírujte jemný krém, ozdobte ho opečeným pórkem, který jste si dříve odložili a opraženými slunečnicovými semínky. Polévku můžete také zakápnout nějakým kvalitním rostlinným olejem, já jsem zvolila dýňový. Dobrou chuť
8 Komentářů
  1. 5 stars
    Pórikovú polievku robím no nenapadla mi takáto krémová. Ďakujem za tip.

  2. Author
    NelaVávrová 2 roky ago

    i na chuť 🙂

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    na vzhled krása 🙂

  4. Nádherná a jistě i dobrá polévka.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account