Cuketové placičky s bramborovo dýňovou kaší

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 25 minutes
Uvařila LuciePomijová Brabcová

Ingredience

  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Vejce
  • 4 lžíce Hladká mouka
  • 3 lžíce Strouhanka
  • 3 stroužek Česnek
  • Sůl, pepř, majoránka
  • 100 g Šunkový nebo jiný měkký salám
  • 250 ml Mléko (pro zředění a na kaši) nebo smetana
  • 500 g Brambory
  • 250 g Dýně hokkaido
  • 3 - 4 lžíce Parmazán strouhaný
  • Olej na smažení
  • Máslo do kaše

Instrukce

  • Lehký oběd nebo večeře a s použitím oblíbené podzimní ingredience – dýně.
    Na cuketové placičky:
    1 cuketa
    hladká mouka
    strouhanka
    asi 10 dkg šunkového nebo jiného měkkého salámu (nemusí být, pokud chci vegetariánskou variantu)
    1 vejce
    sůl
    pepř
    majoránka
    česnek – asi 3 stroužky
    pokud je směs příliš hustá, trochu mléka
    slunečnicový nebo řepkový olej na smažení
     
    Postup:
    Cuketu omyju, neloupu a rozpůlím. Jednu půlku nastrouhám na jemnějším struhadle, druhou půlku na hrubším struhadle. To proto, že placičky jsou pak uvnitř pěkně strukturované. Nasypu do mísy a přidám jedno celé vejce, asi 3 stroužky česneku, které protlačím lisem. Pokud mi nevadí trochu salámu, nakrájím jej na malé kostičky a přidám do mísy – pro vegetariánskou verzi vynechám. Pak přidám trochu hladké mouky – od oka – nejdříve třeba 4 lžíce a tak přibližně 3 lžíce strouhanky. Přidám sůl a pepř a majoránku – jako do bramboráku. A pořádně promíchám. Vznikne těsto, které vypadá jako na bramborák. Pokud by směs byla příliš hustá, dá se zředit trochou mléka. Pak rozpálím lívanečník, dám trochu oleje a smažím malé placičky. Podáváme hned po usmažení třeba s bramborovo-dýňovou kaší.
     
    Na bramborovo-dýňovou kaši:
    asi 500 g brambor – varný typ B nebo C
    asi 250 g dýně – já používám nejčastěji hokkaido
    máslo
    mléko nebo smetana
    sůl
    parmezán
     
    Brambory oloupu, nakrájím na menší kostky a dám do vody vařit. Přidám dýni taktéž nakrájenou na kostky – zhruba stejně velké, jako brambory (u dýně hokkaido nemusím dýni loupat). Osolím. Společně uvařím doměkka. Poté připravím stejně jako klasickou bramborovou kaši – tj. přidám máslo, až se rozpustí, rozšťouchám za přidání mléka nebo smetany. Nakonec přidám asi tak 3 lžíce nastrouhaného parmazánu. Zamíchám a podávám společně s placičkami. Kaše je díky dýni krásně žlutá.
     
    více receptů a dalších informací najdete na www.honeyfood.cz
     
     
    foto: Lucie Pomijová Brabcová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account