Cuketové placičky s bramborovo dýňovou kaší

Vytisknout recept
Lehký oběd nebo večeře a s použitím oblíbené podzimní ingredience – dýně.
img_2298
Na cuketové placičky:
1 cuketa
hladká mouka
strouhanka
asi 10 dkg šunkového nebo jiného měkkého salámu (nemusí být, pokud chci vegetariánskou variantu)
1 vejce
sůl
pepř
majoránka
česnek – asi 3 stroužky
pokud je směs příliš hustá, trochu mléka
slunečnicový nebo řepkový olej na smažení
 
Postup:
Cuketu omyju, neloupu a rozpůlím. Jednu půlku nastrouhám na jemnějším struhadle, druhou půlku na hrubším struhadle. To proto, že placičky jsou pak uvnitř pěkně strukturované. Nasypu do mísy a přidám jedno celé vejce, asi 3 stroužky česneku, které protlačím lisem. Pokud mi nevadí trochu salámu, nakrájím jej na malé kostičky a přidám do mísy – pro vegetariánskou verzi vynechám. Pak přidám trochu hladké mouky – od oka – nejdříve třeba 4 lžíce a tak přibližně 3 lžíce strouhanky. Přidám sůl a pepř a majoránku – jako do bramboráku. A pořádně promíchám. Vznikne těsto, které vypadá jako na bramborák. Pokud by směs byla příliš hustá, dá se zředit trochou mléka. Pak rozpálím lívanečník, dám trochu oleje a smažím malé placičky. Podáváme hned po usmažení třeba s bramborovo-dýňovou kaší.
 
Na bramborovo-dýňovou kaši:
asi 500 g brambor – varný typ B nebo C
asi 250 g dýně – já používám nejčastěji hokkaido
máslo
mléko nebo smetana
sůl
parmezán
 
Brambory oloupu, nakrájím na menší kostky a dám do vody vařit. Přidám dýni taktéž nakrájenou na kostky – zhruba stejně velké, jako brambory (u dýně hokkaido nemusím dýni loupat). Osolím. Společně uvařím doměkka. Poté připravím stejně jako klasickou bramborovou kaši – tj. přidám máslo, až se rozpustí, rozšťouchám za přidání mléka nebo smetany. Nakonec přidám asi tak 3 lžíce nastrouhaného parmazánu. Zamíchám a podávám společně s placičkami. Kaše je díky dýni krásně žlutá.
 
více receptů a dalších informací najdete na www.honeyfood.cz
 
 
foto: Lucie Pomijová Brabcová
1ks - cuketa
1ks - vejce celé
4lžíce - hladká mouka
3lžíce - strouhanka
3stroužek - česnek
ks - sůl
ks - pepř
ks - majoránka
100g - šunkový salám (nebo jiný měkký salám)
250ml - mléko (pro zředění a na kaši) nebo smetana
500g - brambory - varný typ B nebo C
250 g - dýně hokkaido
3-4lžíce - parmazán nastrouhaný
ks - olej slunečnicový nebo řepkový - množství na smažení
ks - máslo - do kaše - dle potřeby
příprava - 10
vaření - 25
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila LuciePomijová Brabcová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account