Polévka z červené čočky
Ingredience
- 1 hrnek Červené čočky
- 1 ks Cibule
- 1 stroužek Česnek
- 1,5 l Voda
- 2 lžíce Olej
- 2-3 lžíce Rajský protlak
- Sůl, pepř
- Sušená limeta
- římský kmín nebo oregano
- Polévkové nudle
Instrukce
- Hustá polévka, která zahřeje. Zachutná i zarytým odpůrcům luštěnin.Nejprve si propláchneme červenou čočku a necháme okapat, nemusíme ji namáčet jako jiné luštěniny. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci osmahneme cibuli a česnek na olivovém oleji, trvá to cca 2 minuty, nesmí zhnědnout, jen pěkně zezlátnout. Přidáme okapanou čočku, zalijeme vodou, přidáme rajský protlak, koření - sůl, pepř, limetku nebo římský kmín. Máme-li rády sladší, přidáme i lžičku (ale opravdu jen lžičku) cukru, ten zvýrazní rajčatovou chuť. Necháme provařit, dokud není čočka skoro měkká, trvá to tak deset minut. Na poslední dvě minuty varu přidáme nudle, které v horké polévce ještě tzv. dojdou.Polévka je hustší, pokud ale připomíná spíše kaši, můžeme ji rozředit vodou, jen ji musíme znovu dochutit. Můžeme podávat s pečivem.Tipy:Sušený limetkový prášek lze někdy koupit v obchodech s arabskými potravinami. Já ji mám, stejně jako tenhle recept, od sestry, která žije v Británii. Když jsem polévku vařila naposledy, nemohla jsem limetku najít, zkusila jsem tedy římský kmín, také s dobrým výsledkem. Ale pokud máte možnost, opravdu zkuste limetku. A co takhle oregano? S přidáním pár kapek citronové šťávy dostane polévka zase trošku jinou chuť.Červená čočka zachutná i odpůrcům luštěnin - nemusí se předem namáčet, je rychle uvařená a navíc je lépe stravitelná. Zkuste ji připravit i pro děti.Do většiny polévek přidávám vývar (často z kostky, přiznávám). V této polévce by ovšem potlačil chuť surovin, obzvlášť použijete-li limetku. Ale přidat jej samozřejmě můžete.