Polévka se sýrem

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Kuchyně Česká
Čas přípravy 15 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 45 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • vývar zeleninový 1 l
  • olivový olej
  • mrkev 1 ks
  • na kostičky
  • brambory 250 g
  • na kostičky
  • cibule 2 ks
  • nakrájené najemno
  • česnek 2 stroužky
  • najemno
  • fazolky 300 g
  • směs zelených a žlutých fazolky očištěné a překrojené na půl
  • provensálské koření 2 ČL
  • řapíkatý celer 2 ks
  • na tenké plátky
  • citronová kůra
  • z 1/2 citronu jemně nastrouhaná
  • smetana ke šlehání 100 ml
  • 31 %
  • sýr brie 200 g
  • bez kůrky
  • sůl
  • pepř
  • čerstvě mletý

Instrukce

  • Vlijte do hrnce studený vývar. Na nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a postupně zprudka restujte vždy na malé dávce oleje osolenou a opepřenou mrkev, pak osolené brambory a nakonec opečte dosklovita společně cibuli s česnekem. Při opékání zeleninu občas promíchejte, aby se nepřichytila. Technika prudkého opečení způsobí, že se zelenina rychle zatáhne a zachová si barvu i pevnost. Každou surovinu po opečení hned vsypte do hrnce s vývarem.
  • Přiveďte vývar se zeleninou k jemnému varu a vařte cca 6 minut, aby zelenina změkla na skus. Přidejte fazolky a lžičku provensálského koření a vařte 4–5 minut. Nakonec vložte řapíkatý celer a povařte jen krátce, aby celer zůstal křupavý. Do hrnce nastrouhejte citronovou kůru a pak sundejte z ohně.
  • Do menšího rendlíku vlijte smetanu, vsypte zbylou lžičku provensálského koření a přiveďte k varu. Sýr nakrájejte na drobné kostičky a seškrábněte z prkénka do rendlíku ke smetaně. Prošlehávejte na mírném ohni dohladka.
  • Odeberte z hrnce naběračku horkého vývaru a opatrně jej přelijte ke smetaně a metličkou důkladně rozmíchejte. Pak vlijte k polévce, promíchejte a nechte společně prohřát.
2 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Hmmm, sýr Brie do polévky, to zní zajímavě. Mám ho ráda 🙂

  2. Naděžda Křičenská 1 rokem ago

    5 stars
    To vypadá skvěle. Musím zkusit.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account