Polévka s pečeným lilkem. Prohřeje, zasytí a dodá tělu cenné vitamíny

Vytisknout recept
Potěšte své chuťové pohárky a prohřejte organisnus v nevlídném dubnovém počasí. Uvařte si snadnou, krémovou a vydatnou polévku z křupavé mrkve a pečeného lilku. Dopřejte svému tělu dostatek vitamínů, minerálů a stopových prvků. 
Lilek dodá vašemu organismu provitamín A a B3, který je významný pro vytváření hormonu estrogenu, testosteronu, kortizonu a mnoho dalších. Imunitní systém podpoří dodáním vitamínu B6, C a B5 s B9. Obsahuje draslík, hořčík, mangan a zinek se železem. Podporuje střevní mikroflóru a pomáhá snižovat cholesterol. Potěšující informací je i to, že obsahuje velmi málo kalorií. Vynikající surovina při snižování hmotnosti. Na 100 g dodá tělu pouhých 35 kcal.
V mrkvi naleznete vitamíny A, C, B6, B12, D a E. Dále pak riboflavin, karoten a bílkoviny s vlákninou. K tomu ještě dodáte draslík, hořčík, vápník a železo. Konzumací mrkve podpoříte například zrak, srdce a pomůžete tělu vypořádat se s revmatickými záněty v kloubech.
Co budete potřebovat?
  • 350 g mrkve (odpovídá cca 6 ks středně velké)
  • 100 g lilku (asi 1/2 středně velkého)
  • 2 menší cibule
  • 1 a 1/4 l zeleninového vývaru
  • 3 PL olivového oleje
  • špetku kurkumy
  • asi 2 PL soli
  • špetku čerstvě mletého citronového pepře
  • šťávu z 1/2 citronu
  • 100 ml (sójové) smetany
  • 2 PL nasekaného čerstvého koriandru
Jak postupovat?
Nejprve si připravte lilek. Dobře jej omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Nechte je alespoň 30 minut "vypotit", aby ztratily vodu. Položte je na papírový obrousek a mírně osolte. Přebytečnou vodu setřete, plátky položte na plech potřený olejem a všechny ještě olejem zakápněte. Vložte do předehřáté trouby. Pečte při 180 °C asi 20 minut, dokud nezískají zlatavou barvičku. Nesmí se připálit.
Mezitím si oškrábejte a nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle. 
V kastrolu rozehřejte olej a na něm dozlatova osmažte nakrájenou cibuli. Přidejte mrkev a krátce orestujte. Přisypte plátky pečeného lilku, zalijte vývarem a nechte vařit do změknutí přibližně 20 minut.
Tyčovým ponorným mixérem zeleninu rozmixujte do jemného krému. Osolte, opepřete a přidejte kurkumu. Zakápněte citronovou šťávou a provařte. Nakonec zjemněte smetanou.
Servírujte posypané čerstvým koriandrem. Můžete dozdobit i sušenou karamelovou cibulí. Dobrou chuť.
 
350g - Mrkev (6 ks)
100g - Lilek (asi 1/2 středně velkého)
2ks - Cibule
1 a 1/4l - Zeleninový vývar
3lžíce - Olivový olej
1špetka - Kurkuma
2lžíce - Sůl
1špetka - Mletý citronový pepř
1/2ks - Citronová šťáva
100ml - (Sójová) smetana
2lžíce - Čerstvý koriandr
příprava - 20
vaření - 30 minut pečení lilku + 25
Kategorie Polévka
Uvařila JaroslavaFrančíková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account