Perník
Ingredience
- 300 g
- hladké pšeničné mouky
- 1 lžička
- kypřícího prášku
- 1 lžička
- perníkového koření
- 50 g
- kakaa
- 2 vejce
- vejce
- 120 g
- cukru
- 80 ml
- oleje
- 150 ml
- mléka
- strouhanka a máslo na vymazání formy
- moučkový cukr na posypání
Instrukce
- 1
- Troubu předehřejte na 180°C.
- 2
- Mouku, prášek do pečiva, koření a kakao dobře promíchejte.
- 3
- Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Postupně přilijte mléko a olej. Promíchejte se sypkými surovinami. Těsto vijte na plech o rozměrech 20 x 30 cm vymazaný máslem a strouhankou. Pečte 30 minut, dokud špejle zapíchnutá do těsta nebude po vytažení suchá.
- 4
- Vychladlý perník posypte moučkovým cukrem.
Perník peču také často. Dělám ho s ořechy a čokoládou.
já s ořechy taky, čokoládě se doma vyhýbáme 🙂
Perník na plech pečeme s manželem často. Děláme i různé obměny. Zrovna tuto variantu dozdobujeme čokoládovou polevou.
taky jsem dříve hodně pekla perník, promazala džemem, navrch polevu…, dnes mám nejraději takový s jablky, oslazený medem, je pak vláčný, mňam… a žádný džem ani polevu… (nejsme hubení jako někdo) 🙂
jasně, naštěstí u nás to manželovi nevadí, zvykl si.
Klasika, jak i já občas doma dělám, sladím medem a jablkem (mrkví ), používám špaldovku… mňam
Také pro sebe dávám většinou špaldovou, žitnou, mandlovou, ovesnou mouku, ale přítel je přítel 🙂