pečené rajčatové noky
Ingredience
- 500 g bramborových noků
- 1 střední cibule
- 1/2 menší cukety
- 50 g plátkové anglické slaniny
- 1 střední stroužek česneku
- 1 velká lžíce rajčatového protlaku
- 400 g drcených rajčat v plechovce
- 2 velké lžíce ricotty
- 1 velká hrst čerstvé bazalky
- olivový olej
- trocha másla na smažení
- 2 balení mozzarelly
- 70 g parmazánu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- voda podle potřeby
Instrukce
- Cibulku si nakrájíme nahrubo, cuketu na rozkrojíme na čtvrtiny a nakrájíme na tenké plátky, slaninu také nakrájíme nahrubo. Dáme rozehřát troubu na 220 stupňů a pokud máme, použijeme funkci gril, noky nám zapeče ale i klasický program. Do kastrůlku nebo na hlubší pánev (použijte takové nádobí, které může pak rovnou do trouby nebo pak použijte zapékací mísu) si dáme rozehřát olivový olej s máslem a na středním stupni na něm opečeme společně cibuli, slaninu a cuketu dozlatova. Na minutu přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek a společně ještě tak minutu opékáme. Směs pak zalijeme drcenými rajčaty, osolíme, opepříme a necháme trochu probublat. Omáčku ochutnáme a případně doladíme solí nebo pepřem.
- Po chvíli vaření přidáme ricottu, čerstvou bazalku, bramborové noky a promícháme. Pokud je omáčka hodně hustá, podlijeme ji trochou vody. Stačí ale opravdu maličko.
- Noky necháme v omáčce chvilku (3-5 minut) změknout, pak stáhneme z plotny a do směsi natrháme jednu mozzarellu. Promícháme a horní část zasypeme nastrouhaným parmazánem, natrhanou druhou mozzarellou a dáme na pár minut zapéct do trouby. Do trouby se průběžně díváme a neodcházíme nikam daleko. Chceme, aby se sýr nahoře roztekl, lehce zezlátnul, ale nechceme, aby se vysušil.
Moc dobré.
Děkuji
zajímavé, jistě by mi chutnalo, cibuli bych dala hodně najemno
Nejlépe chutná teplé.