Nejlepší vánočka
Ingredience
- 1 kg Hladká mouka
- 200 g Cukr
- 250 g Máslo
- 7 ks Žloutky
- 2 ks Vanilový cukr
- 1/2 ks Prášek do pečiva
- 60 g Droždí
- 16 g Sůl
- 140 g Rozinky
- 140 g Mandle
Instrukce
- Nejlepší vánočka, recept od Mervartů. Jedno z prvních, porevolučních pekařství. Nasypeme mouku do mísy uděláme dolík, přidáme cukr, plus droždí a do toho vlažné mléko, aby vznikl kvásek.Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí.Zaděláme těsto,nakonec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí. Hrozinky namočíme předtím na dvě hodiny do rumu. Mandle nasekané, část dovnitř, zbytek nahoru. Vypracujeme klasické kynuté těsto. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, , musí být tak akorát. Jakmile je těsto propracované, necháme těsto přikryté utěrkou vykynout. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 - 60 minut, asi na 150 -160°C. Hotovou vánočku pocukrujeme.