Nejlepší vánočka

Vytisknout recept
Nejlepší vánočka, recept od Mervartů. Jedno z prvních, porevolučních pekařství.
 
Nasypeme mouku do mísy uděláme dolík,  přidáme cukr, plus droždí a do toho vlažné mléko, aby vznikl kvásek.
Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí.
Zaděláme těsto,nakonec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí.
 
Hrozinky namočíme předtím na dvě hodiny do rumu.
 
Mandle nasekané, část dovnitř, zbytek nahoru.
 
 
Vypracujeme klasické kynuté těsto. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, , musí být tak akorát. Jakmile je těsto propracované, necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 - 60 minut,  asi na 150 -160°C. Hotovou vánočku pocukrujeme.
 
 
 
 
 
 
1kg - hladká mouka
20dkg - cukr
25kg - máslo
7ks - žloutky
2ks - vanilkové cukry
1/2ks - prášek do pečiva
6dkg - droždí
16g - sůl
14dkg - mandle
14dkg - hrozinky
příprava - 60
vaření - 150
Kategorie Cukroví
Uvařila Amanda

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account