Nejlepší vánočka

Vytisknout recept
Kategorie Cukroví
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 2 hours 30 minutes
Porce 0
Uvařila Amanda

Ingredience

  • 1 kg Hladká mouka
  • 200 g Cukr
  • 250 g Máslo
  • 7 ks Žloutky
  • 2 ks Vanilový cukr
  • 1/2 ks Prášek do pečiva
  • 60 g Droždí
  • 16 g Sůl
  • 140 g Rozinky
  • 140 g Mandle

Instrukce

  • Nejlepší vánočka, recept od Mervartů. Jedno z prvních, porevolučních pekařství.
     
    Nasypeme mouku do mísy uděláme dolík,  přidáme cukr, plus droždí a do toho vlažné mléko, aby vznikl kvásek.
    Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí.
    Zaděláme těsto,nakonec přidáme rozinky a část nasekaných mandlí.
     
    Hrozinky namočíme předtím na dvě hodiny do rumu.
     
    Mandle nasekané, část dovnitř, zbytek nahoru.
     
     
    Vypracujeme klasické kynuté těsto. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, , musí být tak akorát. Jakmile je těsto propracované, necháme těsto přikryté utěrkou vykynout.
    Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 - 60 minut,  asi na 150 -160°C. Hotovou vánočku pocukrujeme.
     
     
     
     
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account