Nakládaný hermelín s vlašskými ořechy

Vytisknout recept
 
Hermelín vznikl pod rukama českých sýrařů po 1. světové válce jako „Přibyslavský camembert“, jeden z prvních českých měkkých sýrů s ušlechtilou bílou plísní na povrchu u nás. Vyráběl se v Hesově u Přibyslavi v mlékárenském družstvu, které je dnes známé jako Pribina. Název Hermelín vymyslel pozdější šéf společnosti Madeta Ing. Josef Hojdar, který ho vybral s ohledem na podobnost jemného plísňového povrchu s královským pláštěm z hermelínu. Po tomto malém historickém gastrookénku už zbývá jen pár těchto „králů sýrů“ vydlabat, naplnit skvěle dochucenou směsí a „pořádně jim naložit“.
Postup:
1. Hermelíny podélně rozřízněte na poloviny a lžičkou vydlabejte středy.
2. Vydlabaný obsah v misce promíchejte s nasekanými ořechy a utřeným česnekem. Dochuťte solí a pepřem.
3. Vydlabané půlky hermelínů naplňte připravenou směsí a přiklopte druhou polovinou sýra.
4. Vršky hermelínů posypte čerstvými, čerstvě nasekanými bylinkami a narovnejte do sklenice. Střídavě je prokládejte kroužky cibule a rozříznutými chilli papričkami.
5. Zalijte hermelíny olejem a nechte v lednici minimálně týden uležet.
6. TIP! Sedlčanský Hermelín, který má značku Klasa, jsme naložili s BIO česnekem a BIO cibulí. Více o bio výrobcích a národním značení BIO produkt ekologického zemědělství najdete na www.myjsmebio.cz.

4ks - hermelíny
100g - vlašské ořechy
4ks - stroužky česneku
2ks - cibule
2ks - chilli papričky
1l - slunečnicový olej
1špetka - čerstvý tymián, rozmarýn a majoránka
příprava - 20
vaření - .
Kategorie Předkrm
Porce 0
Uvařila PetraVomelová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account