Musaka

Vytisknout recept
Kategorie Hlavní jídlo
Čas přípravy 1 hour
Čas vaření 30 minutes
Uvařila Emília Balonová

Ingredience

  • 2 - 3 ks baklažány alebo cukety
  • 1 ks cibuľa
  • 3 stroužek cesnak
  • 500 g mletého mäsa
  • 1 dcl rajčinového pretlaku
  • soľ, korenie, škorica
  • 2 ks rajčiny
  • 50 g maslo
  • 50 g hladkej múky
  • 700 ml mlieko
  • muškátový oriešok
  • 2 ks vajcie
  • 40 + 60 g syra grana padano alebo parmezánu
  • 3 - 4 ks zemiaky
  • olivový olej

Instrukce

  • Baklažán ošúpeme a nakrájame na asi 1 cm kolieska a poukladáme na olivovým olejom pofŕkaný plech, osolíme a okoreníme, pokvapkáme olejom a dáme na 15 min. do vyhriatej rúry. Ak máme mladú cuketu, nemusíme ani šúpať.
    Zemiaky očistíme a nakrájame na 2-3 mm kolieska a upražíme ich v oleji ako hranolky. Keby neboli opražené nebolo by to také chutné vraj.
    Na oleji posmažíme cibuľu a cesnak, pridáme mleté mäso, soľ, korenie a dusíme 15 minút. Pridáme pretlak a rajčiny a ešte dusíme asi 10 min. Dochutíme štipkou škorice.
    Na masle opražíme múku, prilejeme mlieko a za stáleho miešania uvaríme bešamel. Odstavíme, necháme asi 2 min. vychladnúť a zamiešame vajíčka a 40 g syra (ak nemáme parmezán alebo grana padano, použijeme aj eidam, nebude to ale ono).
    Vrstvíme nasledovne:
    Na spodok jénskej misy dáme opražené zemiaky, na to polovicu baklažánu, rajčinovú zmes s mletým mäsom, druhú polovicu baklažánu a celé to zalejeme bešamelom. Na vrch nastrúhame 60 g syra a pečieme nezakryté v rúre asi 30 min. Po upečení necháme 10-15 min. vychladnúť a podávame.
     
    (Na tanieri je menšia porcia pre dieťa 🙂

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account