Mřížkový koláč s tvarohem a jablky

Vytisknout recept
Tentokrát jsem krapet zaimprovizovala a vůbec to nedopadlo špatně, ba naopak 🙂
Mouku, cukr, vanilkový cukr a kypřící prášek dáme do mísy, promícháme. Přidáme celé vejce a pokrájené změklé máslo, dle potřeby přilijeme trošku mléka, aby se nám všechny suroviny spojily v jedno těsto (na styl lineckého, jako děláváme na Vánoce). Rukama pořádně propracujeme.
Poté těsto rozdělíme na polovinu. Vymažeme hlubší pekáček máslem a polovinu těsta na něj rozprostřeme, můžeme rozválet a přenést pomocí válečku.
V misce si smícháme 2 tvarohy společně s jedním vajíčkem a cukrem dle chuti a následně rozetřeme na těsto.
Na hrubém struhadle nastrouháme jablka, v míse je promícháme s mletou skořicí, můžeme přisladit a vmícháme jeden sáček práškového vanilkového pudingu, ten při pečení jablka krapet zahustí a z koláče pak nevytéká šťáva a není ani rozmáčený.
Z druhé poloviny těsta postupně vyvalujeme "hady" a skládáme do mřížky. Do takto nachystaného koláče můžeme ještě do "volných polí" naskládat poloviny vlašských, či jiných ořechů.

400g - mouka špaldová (já dala hladkou a celozrnnou)
100g - cukr třtinový
200g - máslo či Heru
1ks - vejce celé
1ks - prášek do pečiva
1ks - vanilkový cukr
ks - mléko dle potřeby
500g - tvaroh
1ks - vejce celé
1-2ks - vanilkový cukr, případně ještě cukr třtinový
5-6ks - jablka střední velikosti
1ks - vanilkový pudink v prášku
ks - skořice mletá dle chuti, případně ještě trošku cukru
ks - vlašské ořechy (nejsou nutné)
příprava - 20
vaření - 30-35
Kategorie Dezert
Porce 0
Uvařila Jaroslava Korpášová

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account