Moravský vrabec neboli výpečky - syté a výborné
Ingredience
- 1 kg Vepřové maso - bok
- 500 g Ramínko
- 3 ks Cibule
- 1 ks Česnek
- Koření
- 3 lžíce Olej
- 2 sklenička Voda
Instrukce
- Maso si pořádně umyjeme, vykostíme a pokrájíme na kostičky.Osolíme, posypeme grilovacím kořením (jen zlehka), červenou paprikou a promícháme pěkně rukama.Dáme na pekáček, zalitý trochou oleje (olej dáváme i podle toho, jak tučné máme maso).Na to dáme cibuli, nakrájenou na nudličky a pokrájený česnek a znovu promícháme. Přidáme cca 3 lístky bobkového listu, 8 kuliček Nového koření a pár kuliček pepře. Každému dle jeho chuti. Lze dát třeba i kvalitní zeleninovou kostku, rozdrobit ji tam.Zalijeme dvěma skleničkami studené vody a dáme do vyhřáté trouby.Zprvu jsem to dala na 10 minut na 220 stupňů, potom jsem snížila na 180°C a přikryté 40 min. pekla. Po této době je třeba maso zkontrolovat, promíchat, aby se nepřipalovalo, případně znovu podlít (již teplou vodou).Je-li už maso měkké, musíme ochutnat jak bůček, tak i libové ramínko, můžeme odkrýt poklici a ještě cca po 10 minutách z každé strany dopéci, aby maso zezlátlo. Pokud je ještě tuhé, znovu přikrýt a péci dalších 15 min. pod poklicí.Pak tedy bez poklice do měkka a do zlatova. Podle potřeby promíchat a podlévat. Jako přílohu u nás volíme bramborový knedlík, ale lze i houskový nebo kynutý. A špenát nebo dušené zelí. Dobrou chuť přeje Hudlenka