Bramborový knedlík
Domů » Bramborový knedlík
Středně velké brambory si uvaříme již večer, aby pořádně vystydly.
Druhý den je oloupeme a nastrouháme. Používám jemné struhadlo a občas i hrubší, nicméně více by mělo být brambor na jemno nastrouhaných.
Brambory strouháme na hrubou moukou pomoučený vál.
Poté je osolíme a posypeme moukou. Vše dávám odhadem, říká se, že má být tolik mouky (a krupičky), jako je zhruba brambor. Nevím, nikdy jsem to nevážila...takže posypu moukou, pak dětskou krupičkou a udělám důlek, kam dám 2 vejce nebo 1 vejce celé a z durhého jen žloutek. Závisí na množství brambor. Já jich včera měla asi 12, takže vejce jsem dala dvě celá.
Začneme hníst těsto řádně rukama. Pokud se zdá suché, můžeme přilít tak 1 dcl vlažné vody. Pokud je naopak "mokré", přisypeme mouku nebo krupičku. Před koncem dávám ještě asi 2 lžíce solamylu. Těsto je potom jemnější.
Uděláme si velkou hroudu těsta, které potom rozkrájíme na menší díly a vytvoříme knedlíky.
Já osobně je vařím na páře, neboť mé první knedlíky (asi v 15. letech) vařené ve vodě, se mi někdam ztratily a dodnes nevím kam 🙂
Připravím si velký hrnec, kam naliju vodu a dám napařovač, na to utěrku, když se voda vaří, pak tam vložím tolik šišek, kolik se jich vejde. Jejich velikost přizpůsobuji velikosti hrnce. A nechám na páře dělat cca 15 minut, potom knedlíky otočím a dalších asi 10 minut pařím. Na zkoušku vždy beru menší knedlík, který vyndám a v půli rozkrojím nití. Je-li hotový, nakrájím nití na plátky a dám do mísy. Když není, vrátím ho ještě na páru.
Zbylé knedlíky, které se ještě nedaly vařit nebo na páru, musíte dát ihned po jejich utvoření do ledničky nebo do chladna, aby těsto neměklo.
Tak ať se Vám dílo podaří, a knedlíky k masu vydaří.
Hudlenka10ks - bramobry300g - hrubá mouka300ks - dětská krupička 2ks - vejce2lžíce - solamyl2lžička - sůlpříprava - 30vaření - 25
Související články
-
Pomazánka z pečené zeleniny
KristinaČernohlávková||Recepty, příloha
Pomazánka z pečené zeleniny 1 kg Cuketa1 kg Paprika1 kg Rajče0,5 kg Mrkev0,5 kg Celer0,25 kg Petržel3 lžíce Sůl200...
-
Cviklová krémová polievka s kyslou "smotanou" a kôprom
VeronikaUlická||Recepty
Očistenú cviklu si nakrájame na kocky a dáme variť do vody, tak aby bola tesne nad cviklu. Keď je...
-
Makový koláč (bez muky)
NikolaChovancova||Recepty, dezert
Makový koláč (bez muky) 1 ks Prášok do pečiva100 g Mletý mák 300 g Mleté mandle2 ks Vajce0,5 l...
-
Carpaccio z hovězí svíčkové
Kristýna Wejnarová||Recepty
Maso nakrájíme na tenké plátky, plátky na prkénku rozbouchame na tenoučké plátky. Rukolu omyjeme, osolíme, opepříme a pokame trochou...
-
Chilli Con Carne
NelaVávrová||Recepty
Rozhodně oceníte snadnou přípravu v jednom hrnci a výbornou chuť.
-
-
Žitné placky, které si zamilujete
KláraBílá||Recepty
Recept na žitné placky ke svačině, nebo jako příloha k pečenému masu. Skvělá svačina, nebo příloha k jídlu. Já...
-
Vyzkoušejte i Vy vynikající polentový koláč se špenátem
TerezaDoleželová||Recepty
Už Vás nebaví večeře formou namazaného pečiva se salámem či se zeleninou? Vyzkoušejte tento zdravý a lehký pokrm! Hodí...