Bramborový knedlík

Vytisknout recept
Středně velké brambory si uvaříme již večer, aby pořádně vystydly. 
Druhý den je oloupeme a nastrouháme. Používám jemné struhadlo a občas i hrubší, nicméně více by mělo být brambor na jemno nastrouhaných.
Brambory strouháme na hrubou moukou pomoučený vál.
Poté je osolíme a posypeme moukou. Vše dávám odhadem, říká se, že má být tolik mouky (a krupičky), jako je zhruba brambor. Nevím, nikdy jsem to nevážila...takže posypu moukou, pak dětskou krupičkou a udělám důlek, kam dám 2 vejce nebo 1 vejce celé a z durhého jen žloutek. Závisí na množství brambor. Já jich včera měla asi 12, takže vejce jsem dala dvě celá. 
Začneme hníst těsto řádně rukama. Pokud se zdá suché, můžeme přilít tak 1 dcl vlažné vody. Pokud je naopak "mokré", přisypeme mouku nebo krupičku. Před koncem dávám ještě asi 2 lžíce solamylu. Těsto je potom jemnější.
Uděláme si velkou hroudu těsta, které potom rozkrájíme na menší díly a vytvoříme knedlíky.
Já osobně je vařím na páře, neboť mé první knedlíky (asi v 15. letech) vařené ve vodě, se mi někdam ztratily a dodnes nevím kam 🙂
Připravím si velký hrnec, kam naliju vodu a dám napařovač, na to utěrku, když se voda vaří, pak tam vložím tolik šišek, kolik se jich vejde. Jejich velikost přizpůsobuji velikosti hrnce. A nechám na páře dělat cca 15 minut, potom knedlíky otočím a dalších asi 10 minut pařím. Na zkoušku vždy beru menší knedlík, který vyndám a v půli rozkrojím nití. Je-li hotový, nakrájím nití na plátky a dám do mísy. Když není, vrátím ho ještě na páru.
 
Zbylé knedlíky, které se ještě nedaly vařit nebo na páru, musíte dát ihned po jejich utvoření do ledničky nebo do chladna, aby těsto neměklo.
Tak ať se Vám dílo podaří, a knedlíky k masu vydaří.
 
Hudlenka
10ks - bramobry
300g - hrubá mouka
300ks - dětská krupička
2ks - vejce
2lžíce - solamyl
2lžička - sůl
příprava - 30
vaření - 25
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account