
Minimazance s brusinkami
Ingredience
- 100 ml Mléko
- 30 g Droždí
- 100 g Cukr
- 100 g Brusinky
- 500 g Mouka
- 2 ks Žloutek
- 100 ml Kefír
- 50 g Máslo
- 1 ks Vejce
- 50 g Mandlové lupínky
- 1 ks Citron - kůra
Instrukce
- Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přisypte lžíci cukru a nechte v teple vzejít kvásek. Brusinky spařte horkou vodou a nechte trochu nabobtnat, aby změkly. Ke kvásku přidejte mouku, žloutky, cukr, kefír, rozpuštěné máslo, strouhanou citronovou kůru a okapané brusinky a poctivě propracujte na vláčné těsto. Poté mísu s těstem zakryjte čistou utěrkou a nechte hodinu a půl kynout na teplém místě. Předehřejte troubu na 180 °C.Vykynuté těsto prohněťte a rozdělte na 6–8 dílů. Každý uhlaďte do tvaru koule a položte na plech. Potřete rozšlehaným vajíčkem a nechte na plechu čtvrt hodiny dokynout. V předehřáté troubě pečte dozlatova. Trvá to 15–20 minut. Chvilku před koncem pečení potřete mazance ještě jednou vajíčkem a posypte mandlovými plátky.Místo klasické mouky můžeme použít i špaldovou 🙂











