Meteník
Ingredience
- 300 g Kysané zelí
- 500 g Mouka
- 1 ks Prášek do pečiva
- 400 ml Mléko
Instrukce
- Znáte meteník? My už ano, skvělá chuťovka z kysaného zelí. Určitě vyzkoušejte!Všechny přísady promícháme v míse až vznikne tužší, mazlavé těsto (ne moc řídké). Plech vylijeme olejem (nikoliv vymažeme, ale opravdu vylijeme - těsto neobsahuje tuk, takže se to vstřebá) a těsto na něj rozetřeme (povrch nehladíme, ale necháváme co největší nerovnosti). Mašlovačkou povrch HODNĚ důkladně potřeme olejem (opravdu nešetřit - čím víc, tím líp) a dáme do rozpálené trouby na 220 stupňů Celsia péct. Olej se pomalu vsákne a meteník musí být ve výsledku hnědý jako chleba a křupavý. Pokud ho vytáhnete z trouby dřív, bude z toho taková gumová placka. Mezi tím, než se meteník upeče, oloupeme si tak 3-4 velké stroužky česneku, rozmačkáme si ho do hrnečku od oleje, zamícháme se solí a uděláme si česnekovou pastu. Když upečený meteník vytáhneme z trouby, ještě vlažný jej potíráme česnekovou pastou, případně posolíme (podle chuti). Krájíme na čtverečky a podáváme klidně ještě vlažné. Do druhého dne vám nevydrží. Nemějte strach. Pochopila jsem, proč se to toto jídlo jmenuje meteník. No protože, když ho upečete, budete mít brzo vymeteno 🙂 Recept jsem získala na Slovensku. Pekli a prodávali ho ve skanzenu Vlkolínec. A já pak páchla po česneku celou zpáteční cestu 🙂 Aby byl výsledek zaručen, pozor na dvě věci:- nešetřit s olejem- nevytahovat z trouby předčasněJo a ještě jedna věc. Před prvním ochutnáváním nechejte všechny hádat, z čeho to je. Garantuju vám, že nikdo neuhádne, že tam je kyselé zelí i s tou kyselou vodou. Není to tam absolutně cítit.