Mazanec ze špaldové mouky

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 50 minutes
Celkový čas 1 hour 20 minutes
Porce 1 mazanec
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 230 g hladké špaldové mouky PROBIO
  • 100 g polohrubé špaldové mouky PROBIO
  • 1/2 kostky droždí 21 g
  • 115 ml vlažného mléka
  • 70 g cukru třtinového moučkového PROBIO
  • špetka mleté vanilky nebo lžička extraktu
  • 70 g změklého másla
  • 3 g soli
  • kůra z 1 citronu
  • 1 vejce
  • 30 g hrozinek přes noc namočených do rumu
  • 35 g plátků mandlí PROBIO
  • + mandlové lupínky na ozdobu
  • + vajíčko na potření

Instrukce

  • Nejdřív zaděláme omládek: v míse smícháme polohrubou a hladkou špaldovou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40-50 minut.
  • Barvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí.
3 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    dělala jsem každý rok, jen letos nebude :-), nejsou síly

  2. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    5 stars
    Pěkný mazanec. Ten bude dobrý.

  3. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Super, jsem zvědavá, jak se mi v příštím týdnu s mazancem povede 🙂

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account