Mazanec ze špaldové mouky
Ingredience
- 230 g hladké špaldové mouky PROBIO
- 100 g polohrubé špaldové mouky PROBIO
- 1/2 kostky droždí 21 g
- 115 ml vlažného mléka
- 70 g cukru třtinového moučkového PROBIO
- špetka mleté vanilky nebo lžička extraktu
- 70 g změklého másla
- 3 g soli
- kůra z 1 citronu
- 1 vejce
- 30 g hrozinek přes noc namočených do rumu
- 35 g plátků mandlí PROBIO
- + mandlové lupínky na ozdobu
- + vajíčko na potření
Instrukce
- Nejdřív zaděláme omládek: v míse smícháme polohrubou a hladkou špaldovou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko. Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít. Přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Nakonec vmícháme hrozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout. Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout. Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 40-50 minut.
- Barvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí.
dělala jsem každý rok, jen letos nebude :-), nejsou síly
Pěkný mazanec. Ten bude dobrý.
Super, jsem zvědavá, jak se mi v příštím týdnu s mazancem povede 🙂