
Lasagne Bolognese
Ingredience
- 1 + 1 ks Cibule
- 100 g Mrkev
- 100 g Celer
- 2 ks Česnek
- 700 ml Mléko
- 500 g Hovězí přední mleté
- 115 g Protlak
- 500 g Rajská směs
- 45 g Máslo
- 45 g Mouka
- 100 g Parmezán
- 14 ks Lasagne plátky
Instrukce
- Úžasné Lasagne znamenají úžasné pyré, úžasné ragú, úžasnou bešamelovou omáčku a všechny ty dokonalé chutě nakonec spojené do jedné. Mňam! Tento recept se vám bude zdát zkraje složitý, ale není to tak hrozný a výsledek stojí za to. Zde napíšu suroviny, ketré nakonec nejvíc vyhovují naší rodině, ale pokud jde třeba o směs masa, sýrů apod., výběr je na vás. Masové ragú:Na oleji restujte na jemno nakrájenou 1 cibuli spolu s mrkví a celerem na drobné kostičky, než bude vše dozlatova a měkké. Trvá to 10-15 minut. Ta vůně! Přidejte nasekaný česnek a snítku rozmarýnu a minutku restujte. Zase ta vůně!Přidejte plamen a zprudka opékejte maso, osolte a pokračujte než se pustí veškerá šťáva.Ztlumte plamen, podlijte vínem (100ml červeného - nemusí být) a jakmile se víno vyvaří, přidejte rajčata z konzervy, nebo malý protlak rozmíchaný v trošce vody.Vařte další 1-2 hod. – do úplného změknutí, stojí to fakt za to vařit dýl, směs je krásně spojená a úplně se "táhne". Když je třeba, podlijte trochou vody. Na konci musí být ragů úplně vyvařené, jinak vám budou lasagne "plavat". Já si připravím vždy předem půl litru vody a přilívám opravdu po troškách. Možná vodu nepoužijete všechnu, prostě přilíváte podle potřeby.Na posledních 20 minut přilijte 100 ml mléka a dle chuti osolte a opepřete. Rajská směs:Mezitím si připravte 500g rajčatové směsi, kterou už není potřeba dochucovat. Co použijete záleží na vás. Např. pyré nebo přeceděná rozmixovaná loupaná rajčata. Důležité je, aby žádná z vrstev nebyla moc mokrá, jinak budete lasagne spíš vařit a ne péct a ve výsledku si upečete kaši, která nepůjde ani nandat na talíř. V případě nouze rajsou směs "vyduste" předem. Bešamelová omáčka:Do rendlíku dejte 600 ml mléka a přidejte 1 bobkový list. 1 cibuli rozkrojte na dvě půlky, zapíchněte do ní 3 hřebíčky a přidejte ji do rendlíku k mléku. Mléko přiveďte téměř k varu a na mírném plameni vařte 5 minut.V druhém rendlíku si připravte jíšku a přidejte do ní postupně přeceděné teplé mléko. Míchejte dokud nezmizí hrudky a omáčka bude krásně lesklá :-).Nakonec dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Lasagne:Já kupuju, ale i tak je spařím v osolené vodě s olivovým olejem. Jdou pak krájet a tvarovat. Vařím po pěti kouscích aby se neslepily. Když se mi zdají ještě hodně al dente, hodím je do studené vody aby se zastavil proces vaření. Do klasického skleněného pekáčku přesně vyskládám. Nepřekrývám, ale nařežu na potřebné puzzle. Já použiji na každou vrstvu cca. 3 plátky. Vrstvy:lasagne - rajčata / lasagne - ragů - bešamel / lasagne - rajčata / lasagne - ragů - bešamel / lasagne - rajčata - bešamel - sýr (jemně nastrouhaný).Zapéct odkryté v troubě na 180 stupňů hodně dozlatova.