Kynutá štóla s brusinkami a pistáciemi podle Josefa Maršálka 

Vytisknout recept
Úžasná štóla s brusinkami a pistáciemi od mistra cukráře Josefa Maršálka se skvěle hodí pro sváteční chvíle. Pokud tedy zrovna letos nevyhlížíte zlaté prasátko. 
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hour 30 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 2 hours
Porce 8
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.

Ingredience

  • Těsto:
  • 125 g hladké mouky Babiččina volba
  • 125 g hladké špaldové mouky Babiččina volba
  • 110 g plnotučného mléka
  • 45 g cukru krupice
  • 10 g vanilkového cukru
  • 20 g rumu
  • 50 g másla
  • 3 žloutky M
  • 6 g droždí
  • 2 g mletého anýzu
  • 1 g mletého zázvoru
  • 4 g soli
  • 1 citron – kůra
  • Suché plody:
  • 50 g zlatých rozinek
  • 60 g brusinek
  • 50 g pistácií
  • Poleva:
  • 120 g cukru moučka
  • 40 g sekaných pistácií
  • 30 g citronové šťávy
  • 10 g olivového oleje

Instrukce

  • Na začátku smícháme pouze hladkou mouku, droždí a mléko. Krátce zamícháme a necháme v dobře zakryté míse alespoň 1 hodinu kynout. Následně přidáme všechny zbylé suroviny kromě másla a důkladně promícháme. V dalším kroku přidáme máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, hněteme alespoň 10–15 minut. Na závěr do těsta opatrně „zabalíme“ sušené plody. Těsto necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Po nakynutí ho opatrně přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme obdélník o velikosti 25 × 20 cm. Po delší straně ho pak přehneme zhruba napůl. Štólu přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a necháme znovu zdvojnásobit objem. Předehřejeme si troubu v programu horký vzduch na 160 °C a pečeme asi 25–30 minut. Před vyndáním z trouby špejlí vyzkoušíme, jestli je štóla upečená i vevnitř. Pokud je po vytažení špejle suchá a nelepí, můžeme vyndat. Venku necháme štólu asi 10 minut odpočinout a poté ji potřeme polevou smíchanou z cukru, citronové šťávy, sekaných pistácií a oleje. Necháme dobře vychladnout a krájíme ostrým pilkovým nožem na tenké plátky. 

Notes

Zdroj a foto: Babiččina volba
1 Komentář
  1. Naděžda Křičenská 1 rokem ago

    5 stars
    Moc dobrá štola. Štolu mám moc ráda.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Hodnocení receptu




©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account