Úžasná štóla s brusinkami a pistáciemi od mistra cukráře Josefa Maršálka se skvěle hodí pro sváteční chvíle. Pokud tedy zrovna letos nevyhlížíte zlaté prasátko.
Kategorie Dezert
Čas přípravy 1 hourhod.30 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 2 hourshod.
Porce 8
Uvařila Redakce Ženy s.r.o.
Ingredience
Těsto:
125ghladké mouky Babiččina volba
125ghladké špaldové mouky Babiččina volba
110gplnotučného mléka
45gcukru krupice
10gvanilkového cukru
20grumu
50gmásla
3žloutkyM
6gdroždí
2gmletého anýzu
1gmletého zázvoru
4gsoli
1citron – kůra
Suché plody:
50gzlatých rozinek
60gbrusinek
50gpistácií
Poleva:
120gcukru moučka
40gsekaných pistácií
30gcitronové šťávy
10golivového oleje
Instrukce
Na začátku smícháme pouze hladkou mouku, droždí a mléko. Krátce zamícháme a necháme v dobře zakryté míse alespoň 1 hodinu kynout. Následně přidáme všechny zbylé suroviny kromě másla a důkladně promícháme. V dalším kroku přidáme máslo a vypracujeme hladké a nelepivé těsto, hněteme alespoň 10–15 minut. Na závěr do těsta opatrně „zabalíme“ sušené plody. Těsto necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Po nakynutí ho opatrně přendáme na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujeme obdélník o velikosti 25 × 20 cm. Po delší straně ho pak přehneme zhruba napůl. Štólu přemístíme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vodou a necháme znovu zdvojnásobit objem. Předehřejeme si troubu v programu horký vzduch na 160 °C a pečeme asi 25–30 minut. Před vyndáním z trouby špejlí vyzkoušíme, jestli je štóla upečená i vevnitř. Pokud je po vytažení špejle suchá a nelepí, můžeme vyndat. Venku necháme štólu asi 10 minut odpočinout a poté ji potřeme polevou smíchanou z cukru, citronové šťávy, sekaných pistácií a oleje. Necháme dobře vychladnout a krájíme ostrým pilkovým nožem na tenké plátky.