Kulajda

Vytisknout recept
Kategorie Polévka
Čas přípravy 30 minutes
Čas vaření 45 minutes
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 5 ks Brambor
  • 40 g Hladká mouka
  • 100 g Houby (sušené, čerstvé, zavařené, mražené)
  • 200 ml Smetana
  • 2 ks Vejce
  • 1,5 l Vývar (kuřecí, zeleninový)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 lžíce Ocet
  • 2 lžíce Kopr (čerstvý, sušený)
  • 1 ks Cibule
  • 5 lžíce Olej
  • 1 ks Mrkev
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření
  • 4 ks Pepř

Instrukce

  • Kulajda (domácí po mé babičce)
     
    Brambory a mrkev si oškrábeme. Brambory nakrájíme na malé kostičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky.
    Cibuli zbavíme slupky, nakrájíme najemno.
    Dnes jsem použila houby sušené, které si před vařením namočím do horké vody alespoň na 20 minut.
    V hrnci si na oleji osmažíme cibuli. Přidáme slité houby a krátce orestujeme. K nim pak vložíme nastrouhanou mrkev a nakrájené brambory. Opět restujeme. Podlijeme vývarem a necháme vařit, dokud brambory a houby nezměknou (do 30 minut) Přidáme koření (sůl, pepř, bobkový list, nové koření). Ocet přidáme těsně před smetanou a necháme přejít varem (aby se smetana nesrazila). Mouku důkladně rozmícháme ve smetaně a vlijeme do vroucí polévky. Tím ji zjemníme a zároveň zahustíme. Povaříme dalších deset minut. 
    Na závěr vklepneme dvě rozkvedlaná vajíčka, přidáme kopr a podáváme.
Tagy:

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account