Kulajda
Ingredience
- 5 ks Brambor
- 40 g Hladká mouka
- 100 g Houby (sušené, čerstvé, zavařené, mražené)
- 200 ml Smetana
- 2 ks Vejce
- 1,5 l Vývar (kuřecí, zeleninový)
- 1 špetka Sůl
- 1 lžíce Ocet
- 2 lžíce Kopr (čerstvý, sušený)
- 1 ks Cibule
- 5 lžíce Olej
- 1 ks Mrkev
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření
- 4 ks Pepř
Instrukce
- Kulajda (domácí po mé babičce) Brambory a mrkev si oškrábeme. Brambory nakrájíme na malé kostičky a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky.Cibuli zbavíme slupky, nakrájíme najemno.Dnes jsem použila houby sušené, které si před vařením namočím do horké vody alespoň na 20 minut.V hrnci si na oleji osmažíme cibuli. Přidáme slité houby a krátce orestujeme. K nim pak vložíme nastrouhanou mrkev a nakrájené brambory. Opět restujeme. Podlijeme vývarem a necháme vařit, dokud brambory a houby nezměknou (do 30 minut) Přidáme koření (sůl, pepř, bobkový list, nové koření). Ocet přidáme těsně před smetanou a necháme přejít varem (aby se smetana nesrazila). Mouku důkladně rozmícháme ve smetaně a vlijeme do vroucí polévky. Tím ji zjemníme a zároveň zahustíme. Povaříme dalších deset minut. Na závěr vklepneme dvě rozkvedlaná vajíčka, přidáme kopr a podáváme.