Krémová podzimní polévka. Hokaido a sladké brambory v akci!
Ingredience
- 2 lžička Sůl
- 1 ks Dýně hokaido
- 1 ks Sladká brambora
- 1 lžíce Bazalka
- 1 l Zeleninový vývar nebo voda
- 1 špetka Cayennský pepř
- 1 ks Limetka - šťáva a kůra
- 1 ks Cibule
- 4 lžíce Kokosový olej
Instrukce
- Dnes vám přináším opět jednu z úžasných podzimních krémových polévek. Je vydatná, lahodná a dokonale prohřívací. Dýně jsou teď v kurzu a navíc je pořídíte i za příznivou cenu. Jak na farmářských trzích tak i v supermarketech. Pokud by vám vadila přílišná „nasládlost“ batátů, klidně je vyměňte za brambory klasické. Ale věřte, že právě batáty dávají celému krému opravdový šmrncovní kabátek.Polévku připravuji tak, že si sladké brambory i dýni tepelně upravím zvlášť. Můžete si postup však zjednodušit a obě ingredience syrové podusit v jednom kastrolu společně.Co budete tedy potřebovat na 4 porce?1 dýni Hokaido1 sladkou bramboru (batátu) – jsou všechny větší než brambory klasické, na polévku postačí cca 300 – 350 g1 cibuli2 ČL solišpetka cayenského pepře (dodá polévce lehce pikantní chuť a hřejivý pocit)1 limetu (šťávu i strouhanou kůru)1 PL čerstvé nebo sušené bazalky4 PL kokosového oleje1 l zeleninového vývaru (pokud nemáte, postačí studená voda)Postup přípravy:Přehehřejte si troubu na 180 °C.Dýni omyjte a rozkrojte na polovinu. Vydlabejte semínka. Vložte na pečící plech vyložený kouskem pečícího papíru. Zakápněte kokosovým olejem a vložte do předehřáté trouby minimálně na 35 – 40 minut. Upečenou dýni vyndejte a dužinu snadno vydlabejte. Přendejte si ji do mísy. Sladkou bramboru omyjte a oškrábejte. Nakrájejte na kostičky a vložte na 30 – 35 minut nad parní lázeň, aby se „uvařila“. Když máme obě hlavní ingredience připravené, můžeme se pustit do samotného krému. Ten už vám zabere pouhých deset minut času a můžete servírovat.Na kokosovém oleji zpěňte cibuli. Přidejte vydlabanou dužinu z dýně a uvařenou batátu. Orestujte a zalijte vývarem (nebo vodou). nechte 7 minut provařit, aby se chutě spojily. Dochuťte solí a cayenským pepřem. Tyčovým mixérem směs rozmixujte do hladkého krému. Přidejte nastrouhanou limetovou kůru, zakápněte její šťávou a přisypte bazalku. Hotovo. Dobrou chuť.Pokud jste se rozhodly pro variantu druhou, tedy kdy budete chystat dýni i batátu společně, tady je postup:Dýni rozkrojte a vydlabejte semínka. Zbavte tvrdé slupky a nakrájejte ji na menší kousky.Batátu omyjte, oškrábejte a rozkrájejte na kostičky.Na kokosovém oleji zpěňte cibulku. Když zesklovatí, přidejte kousky dýně a batáty. Orestujte, zalijte vývarem (nebo vodou) a povařte pod pokličkou 40 minut. Dochuťte solí a cayennským pepřem. Tyčovým mixérem směs rozmixujte, přidejte limetovou kůru a šťávu. Dochuťte bazalkou.MŮJ TIP:hotový krém při servírování můžete doplnit o pár kapek dýňového oleje nebo o dýňová opražená semínka. Já osobně mám ráda, když si do krému přidám lžící řeckého jogurtu nebo ricotty. Skvěle chutná také s kokosovým mlékem.