Kokosovo-mrkvová polévka. Rychlá, zdravá a vydatná
- 600 g zeleniny (asi 4 ks středně velkých brambor a 5 ks mrkve)
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 jarní cibulku i s natí
- 3 PL oleje (olivový nebo kokosový)
- 100 ml kokosové smetany (Alpro)
- 1 PL soli
- špetku mletého pepře
- špetku muškátového oříšku
- 1 PL limetkové šťávy
- Zeleninu dobře omyjte a oškrábejte.
- Brambory nakrájejte na malé kostičky (čím menší, tím dříve bude polévka hotová).
- Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka.
- V kastrolu rozehřejte olej a na něm zpěťe cibulku. Přidejte zeleninu a restujte tak dlouho, dokud nepustí mrkev šřávu (asi 2 minuty).
- Zalijte vývarem a nechte vařit do změknutí (15 - 20 minut).
- Osolte a přilijte limetkovou šťávu.
- Ponorným tyčovým mixérem zeleninu rozmixujte do hladké konzistence.
- Přilijte kokosovou smetanu a dochuťte pepřem a muškátovým oříškem.
- Odstavte z plotýnky a nechte pár minut odpočinout, aby se chutě a vůně dobře propojily.
- Hotovo. Můžete servírovat.