Kedlubnové zelí

Vytisknout recept
Kedlubnové zelí můžeme s úspěchem podávat ke všem jídlům namísto klasického dušeného nebo zadělávaného zelí.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 30 minutes
Celkový čas 50 minutes
Porce 4 osoby
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 1 kg
  • kedlubny
  • 1
  • cibule
  • 2 lžíce
  • másla
  • 2 lžíce
  • mouky
  • 3
  • kuličky nového koření
  • 1
  • bobkový list
  • ocet cukr, sůl

Na nočky:

  • 500 g
  • předem uvařených a vystydlých brambor
  • 1
  • vejce
  • 150 g
  • mouky
  • 2 lžíce
  • másla
  • sůl

Instrukce

  • 1
  • Kedlubny očistíme, oloupeme a nastrouháme na struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory prolisujeme nebo nastrouháme.
  • 2
  • Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Zaprášíme moukou a krátce osmahneme, poté přidáme kedlubnu, promícháme, přidáme koření a zalijeme vodou (aby bylo vše ponořené zhruba do poloviny). Dochutíme solí a pozvolna dusíme asi 15 minut.
  • 3
  • Mezitím v míse smícháme nastrouhané brambory, vejce, špetku soli a mouku. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto (v případě potřeby přidáme mouku navíc), ze kterého tvarujeme delší a tenké nočky. Hotové nočky ihned zaváříme ve velkém hrnci s vařící osolenou vodou. Uvařené nočky necháme chvíli okapat a poté je krátce opečeme na másle dozlatova.
  • 4
  • Dodušené kedlubnové zelí ochutnáme a dochutíme octem a cukrem. Mělo by být přiměřeně slané i sladkokyselé. Podáváme s bramborovými nočky.
4 Komentářů
  1. 5 stars
    Také jsem ho kdysi vařívala a bylo dobré.

  2. 5 stars
    Toto vôbec nepoznám. Určite super zdravé

  3. Lenka Hudečková 2 roky ago

    To dělávala moje maminka a jednou za čas mi moc chutnalo, já sama jsem ho asi nikdy nedělala

  4. Kedlubnové zelí jsem kdysi také dělávala, když měli rodiče přebytek kedluben ze zahrádky.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account