Kedlubnové zelí
Ingredience
- 1 kg
- kedlubny
- 1
- cibule
- 2 lžíce
- másla
- 2 lžíce
- mouky
- 3
- kuličky nového koření
- 1
- bobkový list
- ocet cukr, sůl
Na nočky:
- 500 g
- předem uvařených a vystydlých brambor
- 1
- vejce
- 150 g
- mouky
- 2 lžíce
- másla
- sůl
Instrukce
- 1
- Kedlubny očistíme, oloupeme a nastrouháme na struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory prolisujeme nebo nastrouháme.
- 2
- Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Zaprášíme moukou a krátce osmahneme, poté přidáme kedlubnu, promícháme, přidáme koření a zalijeme vodou (aby bylo vše ponořené zhruba do poloviny). Dochutíme solí a pozvolna dusíme asi 15 minut.
- 3
- Mezitím v míse smícháme nastrouhané brambory, vejce, špetku soli a mouku. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto (v případě potřeby přidáme mouku navíc), ze kterého tvarujeme delší a tenké nočky. Hotové nočky ihned zaváříme ve velkém hrnci s vařící osolenou vodou. Uvařené nočky necháme chvíli okapat a poté je krátce opečeme na másle dozlatova.
- 4
- Dodušené kedlubnové zelí ochutnáme a dochutíme octem a cukrem. Mělo by být přiměřeně slané i sladkokyselé. Podáváme s bramborovými nočky.
Také jsem ho kdysi vařívala a bylo dobré.
Toto vôbec nepoznám. Určite super zdravé
To dělávala moje maminka a jednou za čas mi moc chutnalo, já sama jsem ho asi nikdy nedělala
Kedlubnové zelí jsem kdysi také dělávala, když měli rodiče přebytek kedluben ze zahrádky.