Kedlubnové zelí můžeme s úspěchem podávat ke všem jídlům namísto klasického dušeného nebo zadělávaného zelí.
Kategorie Hlavní jídlo
Kuchyně Česká
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 30 minutesmin
Celkový čas 50 minutesmin
Porce 4osoby
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
1kg
kedlubny
1
cibule
2lžíce
másla
2lžíce
mouky
3
kuličky nového koření
1
bobkový list
ocetcukr, sůl
Na nočky:
500g
předem uvařených a vystydlých brambor
1
vejce
150g
mouky
2lžíce
másla
sůl
Instrukce
1
Kedlubny očistíme, oloupeme a nastrouháme na struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory prolisujeme nebo nastrouháme.
2
Ve velkém kastrolu rozehřejeme máslo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Zaprášíme moukou a krátce osmahneme, poté přidáme kedlubnu, promícháme, přidáme koření a zalijeme vodou (aby bylo vše ponořené zhruba do poloviny). Dochutíme solí a pozvolna dusíme asi 15 minut.
3
Mezitím v míse smícháme nastrouhané brambory, vejce, špetku soli a mouku. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto (v případě potřeby přidáme mouku navíc), ze kterého tvarujeme delší a tenké nočky. Hotové nočky ihned zaváříme ve velkém hrnci s vařící osolenou vodou. Uvařené nočky necháme chvíli okapat a poté je krátce opečeme na másle dozlatova.
4
Dodušené kedlubnové zelí ochutnáme a dochutíme octem a cukrem. Mělo by být přiměřeně slané i sladkokyselé. Podáváme s bramborovými nočky.