KARAMELIZOVANÉ ŠVESTKY NA MÁSLE S VANILKOU A SKOŘICÍ
Ingredience
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 10 větších švestek
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka sušené drcené vanilky
- lžička skořice
- hrst pekanových ořechů
Instrukce
- Na pánvi si předem nasucho opečte pekanové ořechy. Odložte je bokem a ve stejné pánvi rozpusťte máslo.
- Než se tak stane, očistěte a vypeckujte si švestky. Pokud máte v lednici třeba zbytek nějakého jiného bobulového ovoce, klidně ho přidejte. Dokážu si tam představit i ringle, blumy nebo třeba borůvky. Ovoce nechte na másle zpěnit a chvíli opékejte. Švestky změknou a možná se trochu rozvaří, ale to není na škodu.
- Po chvíli na pánev přisypejte cukr a nechte ho chvíli bez míchání zkaramelizovat. Jakmile začne cukr hnědnout, přidejte vanilku a skořici, promíchejte se švestkami a můžete podávat.
- Karamelizované švestky na másle jsou skvělé jako snídaně třeba na řeckém jogurtu. Určitě je ale můžete použít i na dochucení ovesné kaše nebo třeba na opečený toast s krémovým sýrem. Fantazii se v tomto případě meze nekladou a já věřím, že i vy si najdete nějaké jídlo, které bude s karamelovýma švestkama ještě lepší. Na závěr vždy posypejte opečenými pekanovými ořechy. Dobrou chuť 🙂
Urobím dcére. Miluje slivky aj karamel
Super, budu ráda.
To je dobrota, někdy udělám.
Dobrota! 🙂 Švestek jsme loni s manželem zpracovali hodně a nadělali hromadu marmelády a švestkové nutelly. Neskutečná lahoda! 🙂
Super, četla jsem a švetskových nuttelách, zatím jsem nezkoušela jen z avokáda, také dobrotka.
Je to opravdu hodně chutné! A protože jsme měli i hodně jablíček, tak jsme ji zkoušeli i z jablíček. Taky dobré. 🙂
tak to je dobrota, občas v sezoně udělám nějaké karamelizované ovoce…. mňam
Není nad domácí než ty kupované 🙁
Do sezony švestek je tedy zatím daleko, mám je moc ráda, ale málokdy se dostanu k těm “domácím”. Kupované již nejsou to pravé…
Mám teď problém u domácích s červíky 🙁