Pokud není ovoce samo o sobě moc sladké a vy nechcete přidávat příliš mnoho cukru ke zkaramelizování, je tady ještě druhá možnost jemného oslazení. Hotový pokrm se švestkami pokapejte javorovým sirupem, který typické podzimní chutě švestek a skořice perfektně doplní.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 5 minutesmin
Čas vaření 15 minutesmin
Celkový čas 20 minutesmin
Porce 2porce
Uvařila NelaVávrová
Ingredience
2lžíce přepuštěného másla
10větších švestek
2lžíce třtinového cukru
špetka sušené drcené vanilky
lžička skořice
hrst pekanových ořechů
Instrukce
Na pánvi si předem nasucho opečte pekanové ořechy. Odložte je bokem a ve stejné pánvi rozpusťte máslo.
Než se tak stane, očistěte a vypeckujte si švestky. Pokud máte v lednici třeba zbytek nějakého jiného bobulového ovoce, klidně ho přidejte. Dokážu si tam představit i ringle, blumy nebo třeba borůvky. Ovoce nechte na másle zpěnit a chvíli opékejte. Švestky změknou a možná se trochu rozvaří, ale to není na škodu.
Po chvíli na pánev přisypejte cukr a nechte ho chvíli bez míchání zkaramelizovat. Jakmile začne cukr hnědnout, přidejte vanilku a skořici, promíchejte se švestkami a můžete podávat.
Karamelizované švestky na másle jsou skvělé jako snídaně třeba na řeckém jogurtu. Určitě je ale můžete použít i na dochucení ovesné kaše nebo třeba na opečený toast s krémovým sýrem. Fantazii se v tomto případě meze nekladou a já věřím, že i vy si najdete nějaké jídlo, které bude s karamelovýma švestkama ještě lepší. Na závěr vždy posypejte opečenými pekanovými ořechy. Dobrou chuť 🙂