Go Back
+ porce

KARAMELIZOVANÉ ŠVESTKY NA MÁSLE S VANILKOU A SKOŘICÍ

Vytisknout recept
Pokud není ovoce samo o sobě moc sladké a vy nechcete přidávat příliš mnoho cukru ke zkaramelizování, je tady ještě druhá možnost jemného oslazení. Hotový pokrm se švestkami pokapejte javorovým sirupem, který typické podzimní chutě švestek a skořice perfektně doplní.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes
Porce 2 porce
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 10 větších švestek
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • špetka sušené drcené vanilky
  • lžička skořice
  • hrst pekanových ořechů

Instrukce

  • Na pánvi si předem nasucho opečte pekanové ořechy. Odložte je bokem a ve stejné pánvi rozpusťte máslo.
  • Než se tak stane, očistěte a vypeckujte si švestky. Pokud máte v lednici třeba zbytek nějakého jiného bobulového ovoce, klidně ho přidejte. Dokážu si tam představit i ringle, blumy nebo třeba borůvky. Ovoce nechte na másle zpěnit a chvíli opékejte. Švestky změknou a možná se trochu rozvaří, ale to není na škodu.
  • Po chvíli na pánev přisypejte cukr a nechte ho chvíli bez míchání zkaramelizovat. Jakmile začne cukr hnědnout, přidejte vanilku a skořici, promíchejte se švestkami a můžete podávat.
  • Karamelizované švestky na másle jsou skvělé jako snídaně třeba na řeckém jogurtu. Určitě je ale můžete použít i na dochucení ovesné kaše nebo třeba na opečený toast s krémovým sýrem. Fantazii se v tomto případě meze nekladou a já věřím, že i vy si najdete nějaké jídlo, které bude s karamelovýma švestkama ještě lepší. Na závěr vždy posypejte opečenými pekanovými ořechy. Dobrou chuť 🙂