
Kapustičková zádíčka s javorovým sirupem
Jak na kapustová "zádíčka"?
Očištěné kapustičky si zblašírujeme (zalijeme horkou vodou) a necháme je asi 5-10 min. ve vodě stát. Poté je propláchneme studenou, aby neztratily barvu. Mezitím si na polovině sádla připravíme slaninu na nudličky - opékáme na mírném plameni asi 10 min, poté slaninu vyjmeme, dle potřeby přidáme tuk a vložíme rozpůlené kapustičky "zády," tedy zkrojem, dolů. Restujeme na mírném ohni asi 10 minut, protáčíme je ze všech stran. Zádíčka by ale měly mít nazlátlou barvu. Nazávěr přidáme slaninu a společně prohřejeme. Opepříme a osolíme a konečně zakápneme javorovým sirupem.Příloha ze sladkých brambor
Pyré z batátu je snadné, rychlé a má mnohem větší výživovou hodnotu, než klasická kaše z brambor. Batáty uvařte do měkka, rozmačkejte, nebo rozmixujte na hladké pyré, přidejte ohřátou smetanu a na závěr zamíchejte balsamico a ghí. To kaši krásně provoní a zjemní. Kdo chce, může si na talíři ještě přidat sirup – tato nevšední kombinace vás dostane! 🙂Pro vegetariány se dá samozřejmě udělat verze bez slaniny a sádla (nahraďte ghíčkem).0,5kg - růžičkové kapustičky3ks - batáty (sladké brambory)10dkg - slanina od farmáře3lžíce - sádlo a ghí3lžíce - javorový sirup 1dcl - smetana tučná1lžička - sůl a pepř1lžíce - balsamico příprava - 20vaření - 30